Lage Nøst

Miljøpartiet De Grønnes 1. kandidat i Møre og Romsdal
Spørsmål 1 Miljøpartiet De Grønne mener en eventuell ny diskusjon om norsk EU-medlemskap må forutsette reformer som styrker unionens demokratiske legitimitet. Spørsmålet om norsk medlemskap må avgjøres gjennom folkeavstemning. Personlig er jeg positiv til både internasjonalt samarbeid og mer regionalt samarbeid i Europa, og jeg mener også at overnasjonale organisasjoner med mulighet til å binde medlemslandene til vedtak kan vise seg nødvendig for å unngå "free rider"-problematikk i for eksempel klima- og miljøpolitikken, men også med hensyn til skatteflukt og lignende. Dette er ikke nødvendigvis et argument for at Norge bør gå inn i EU slik situasjonen er i dag, da organisasjonen på en rekke områder, som for eksempel landbruk, fører en uansvarlig politikk i et generasjonsperspektiv. Men jeg lar meg ikke imponere av argumenter som at Norge for eksempel står friere til å gå foran i miljøpolitikken utenfor EU, all den tid Norge vitterlig IKKE har brukt sin frihet til å gå foran; hva gjelder klimagassutslipp er vi sinker i forhold til EU-landene. Dersom det en gang i framtiden skulle øynes håp om at EU kunne bli et samarbeidsorgan som prioriterer sosial og økologisk bærekraft fremfor markedsliberalisme, ville jeg ikke sette meg på bakbeina med henvisning til norsk selvråderett alene. Oppsummert: Internasjonalt samarbeid er bra, EU kan bli bedre.
Spørsmål 2 Sammen med våre europeiske søsterpartier vil De Grønne arbeide for reformer i EU-systemet og i EØS-avtalen, med mer innsyn, mer demokrati, bedre ivaretakelse av klima- og miljøhensyn og mer deltakelse som mål. De Grønne mener at Norge, som andre land, har ansvar for å bidra til å styrke internasjonalt samarbeid og internasjonale institusjoner.
Spørsmål 3
Spørsmål 4 Miljøpartiet De Grønne mener Norge bør bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen mot direktiver som strider mot viktige klima- og miljøhensyn eller som griper inn i saker som åpenbart må bestemmes av nasjonalstaten. I dag er vi for restriktive.
Spørsmål 5 De Grønne vil stanse oppsplitting og konkurranseutsettingen av togdrift på norske skinner. Vi vil etablere ett togselskap som har ansvar for både skinner og tog. På denne måten får vi færre grensesnitt, klare ansvarslinjer og et togtilbud for de reisende som både er kostnadseffektivt, hyppig, moderne og pålitelig. Jernbane og tog er et integrert system som på grunn av kompleksitet og kapasitetsmangel, ikke er egnet for konkurranse.
Spørsmål 6 De Grønne vil jobbe for å sikre at Norges energiressurser støtter Europas satsing på fornybar energi. Vi støtter flere sjøkabler til Storbritannia og kontinentet. Når Europa skal avvenne seg fossil energi, er det viktig at vi deler på den rene strømmen. For å lette dette arbeidet, kan det være hensiktsmessig med en ACER som en regulator med myndighet på grenseoverskridende spørsmål for å sikre et sammenhengende europeisk kraftmarked. Norges voksende kraftoverskudd innebærer at vi kan bidra til det globale grønne skiftet med både balansekraft og industriprodukter fra kraftkrevende industri.

Ved å holde musepekeren over enkelte elementer vi det kunne fremkomme mer informasjon.




Symbolforklaring:

Kandidaten svarer ja på spørsmålet
Kandidaten svarer nei på spørsmålet
Kandidaten svarer vet ikke på spørsmålet
Kandidaten har ikke besvart spørsmålet
En stjerne indikerer at kandidaten har gitt utfyllende svar, dette kan leses ved å velge den aktuelle kandidaten eller holde musepekeren over det aktuelle svar fra kandidaten.

Spørsmålene:

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Vil du støtte en folkeavstemning om EØS-avtalen?
Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Bør Norge benytte vetoretten (også kalt reservasjonsretten) i EØS mer aktivt?
Mener du at vetoretten bør brukes mot EUs Jernbanepakke IV, som pålegger Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Støtter du at Norge skal bli underlagt EUs energibyrå ACER gjennom overføring av myndighet til overvåkningsorganet ESA?

Nei til EU

Storgata 32
0184 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
  • Telefax: 22 17 90 21