Nord-Trøndelag Nord-Trøndelag
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Ingvild Kjerkol Vet ikke
Jeg mener det ikke er en aktuell problemstilling.
Ja
Jeg støtter forslag til endring i grunnloven.
Vet ikke
Jeg mener EØS-avtalen definerer et godt grensesnitt mot EU, så lenge en ny medlemsdebatt ikke er aktuell.
Ja Ja Vet ikke
Norge bør bruke reservasjonsretten når det er fornuftig og i tråd med norske interesser.
Arild Stokkan-Grande Ja
I utgangspunktet er jeg for norsk EU-medlemskap, men det kommer ikke til å bli aktuelt før et stort flertall av befolkningen over lengre tid er for. Det kommer derfor ikke til å bli aktuelt i neste stortingsperiode.
Ja
Ja. Men dersom EU-søknad er aktuelt kommer jeg til å følge resultatet av folkeavstemming, og forventer det samme av andre folkevalgte.
Ja Ja
Urealistisk. Farlig for Norge om vi sier opp EØS.
Vet ikke
Arbeiderpartiet ønsker ikke å konkurranseutsette persontogtrafikken. Jernbane er et integrert system, med store faste kostnader. Det norske togmarkedet er lite egnet for konkurranse. Jernbanepakke IV er til behandling i EUs organer, men det er ikke ventet vedtak før etter parlamentsvalget i 2014. Hvilke direktiver jernbanepakke IV eventuelt vil inneholde vil altså ikke være klart før senere. Det er vanskelig å mene at man skal legge ned et veto mot direktiver ingen kjenner innholdet i. Regjeringen jobber opp mot de landene i EU som har sammenfallende syn med oss. Jeg mener at det som er viktigst nå er at Norge bruker kanalene vi har til å påvirke innholdet av jernbanepakke IV.
Nei
Vi bør først og fremst følge prosessene tettere slik at vi i sterkere grad kan påvirke resultatet.
Jorid Holstad Nordmelan Nei Nei Ja Ja
Ja, dersom det er eneste mulighet for å unngå konkurranseutsetting.
Ja
Det bør vi kunne.
Ja
Terje Sørvik Nei
Nei, det er ikke en akuelt problemstilling akkurat nå.
Ja Ja
Ja, EØS-avtalen dekker vårt behov for forpliktende samarbeid med Europa siden det ikke er aktuelt med EU-medlemskap for øyeblikket.
Ja Ja Ja
Ja, vi bør bruke den når det er formålstjenelig for å sikre Norges interesser.
Robert Eriksson Nei
NEI. (Absolutt overhode IKKE.)
Nei
Dette forslaget var oppe til første gangs behandling i inneværende stortingsperiode. Jeg stemte den gang for å opprettholde kravet på 3/4 flertall. Det vil jeg også gjøre ved andregangs behandling. Altså jeg vil fortsatt stemme for å beholde kravet om 3/4 flertall.
Ja
Vil ikke ha noen av delene. Men må jeg velge foretrekker jeg EØS-avtalen.
Nei
Nei, da vil jeg foretrekke en frihandelsavtale.
Nei
Nei, jeg er for økt konkurranse i persontrafikken. I dag fungerer konkurransen godt både innen fly, båt og buss. Jeg ser ingen grunn til at det ikke også skal kunne fungere godt når det gjelder persontrafikk på jernbane.
Ja
Ja. I tillegg vil jeg som stortingsrepresentant arbeide for å få reforhandlet store deler av EØS-avtalen, om jeg ikke vinner frem med å få den erstattet med en frihandelsavtale.
Stein Arve Torgnesøy Nei Vet ikke
Jeg er ikke veldig opptatt av teknikken her, da jeg legger til grunn at vi skal respektere utfallet av en folkeavstemning, selv om denne er rådgivende. Prinsippielt mener jeg at folkeavstemninger skal være bindende.
Ja
Ja, gitt at vi får en reforhandling og resultatet blir mer i retning av en ren frihandelsavtale.
Nei Nei
Nei. Det ville være en fordel for alle.
Vet ikke
Umulig å svare ja eller nei på. Kommer an på saken, men jeg er uenig i dagens regime hvor Norge implementerer så og si uavkortet alt som kommer som EU-forordninger.
Elin Rodum Agdestein Nei
Ikke på nåværende tidspunkt. Det er ikke aktuelt å erstatte EØS-avtalen med EU-medlemskap i kommende stortingsperiode.
Nei
Høyre fastholder kravet om 3/4 flertall.
Ja
På det nåværende tidspunkt og slik situasjonen nå er i EU, så er vi tilfreds med at EØS-avtalen er rammen for Norges tilknytning til EU.
Ja
Ja, vi foretrekker EØS, bilateral avtale er ikke et alternativ for Høyre. Det er viktig å sikre adgang til markedene i EU som Norges viktigste eksportområde.
Nei
Nei, vi ønsker ikke å bruke reservasjonsretten her. Jf forøvrig erfaringene med Gjøvikbanen.
Nei
Viktigere enn å bruke reservasjonsretten er å komme tidlig inn i prosessene og påvirke lovgivningen. Reservasjonsretten bør kun brukes i prinsipielt viktige saker.
Gunnar Viken Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Johan Fossan Nei Nei Ja Nei
Nei (med et lite forbehold om innholdet i en evt handelsavtale).
Ja Ja
Åste Marie Lande Lindau Nei Nei
Et EU-medlemskap bør gjøres med folkeavstamming.
Ja
Ja, EØS er bedre enn EU-medlemskap.
Ja
Ja, bør se realiteten om det er mulig å melde seg ut av EØS. Ser også faren for at det blir EU-medlemskap i stede for bilateral handelsavtale.
Vet ikke
Her bør man se hva som er best egnet for Norge. Hvis man ser på hvor det allerede er konkurranse på jernbanen så går disse mye bedre enn der det ikke er konkurranse. Eks Flytoget, dette går bra uten subsidier også.
Ja
Norge bør ikke godta alle direktiver som kommer fra EU. Alt må sees på hva som er best for Norge. Det er litt for mange direktiv som er godtatt uten noe videre vurdering av hva som er best for Norge i sin helhet.
Wenche Kristiansen Nei
Nei, Kystpartiet er prinsipielt imot EU.
Nei
Nei, Kystpartiet støtter ikke en slik endring av Grunnloven.
Ja
Ja, Kystpartiet mener EØS-avtalen er å foretrekke foran norsk EU-medlemskap.
Nei
Nei, en bilateral handelsavtale hadde etter Kystpartiets normer vært et bedre alternativ for Norge.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS absolutt bør brukes mot Jernbanepakke IV.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS bør benyttes mer aktivt.
Trude Blomseth Thy Vet ikke
Jeg tilhører den mindre kjente tja til EU-fraksjonen, og er usikker på hva jeg mener er best med tanke på medlemsskap eller ikke. Miljøpartiet De Grønne har ikke tatt stilling til dette spørsmålet, ettersom det ikke per i dag er en aktuell problemstilling. Norge har sagt nei to ganger i 1972 og 1994, og MDG vil ta gå inn for et standpunkt dersom det blir aktuelt med en ny folkeavstemming en gang i fremtiden. På helgens landsmøte vedtok vi følgende formulering: "Samarbeide med grønne partier i Europa for å tilpasse EØS-avtalen og tilhørende EU-strukturer prinsippene for en grønn økonomi. Samtidig må Norge markere motstand mot EU-regler som svekker handlingsrommet for grøn politikk." Dette stiller jeg meg bak.
Nei
Jeg ser ikke behovet for en slik lovendring. Dersom en rådgivende folkeavstemming en gang i fremtiden tar stilling til EU-spørsmålet, forutsetter jeg at Stortinget respekterer folkets avgjørelse, uansett utfall.
Nei
Demokratisk medbestemmelsesrett er et viktig prinsipp for Miljøpartiet De Grønne. Derfor er dagens situasjon problematisk og enten fullt EU-medlemskap eller en mer normal handelsrelasjon (Norge utenfor både EU og EØS) ville på hver sin side vært å foretrekke.
Nei
Prinsippielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av dens åpenbare demokratiske svakheter. I praktisk politikk vil det være viktig at man igjennom normale handelsrelasjoner ville kunne fått opp mot like gode betingelser og tilgang til Eus indre marked som vi i dag har gjennom EØS.
Ja
MDG vil gå inn for å bruke reservasjonsretten aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk, selv om dette ville fått konsekvenser for EØS-avtalen. Generelt mener vi at det ofte er lite hensiktsmessig å konkurranseutsette tjenester som er tungt finansiert av det offentlige, som for eksempel kollektivtransport.
Ja
Vi mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Hvis dette ikke fungerer må avtalen erstattes av en eller flere demokratisk jevnbyrdige handelsavtaler. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og EU-direktiver kan like gjerne legge til rette for mer grønn politikk enn mindre.
Tor Erik Berg Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Marit Arnstad Nei Nei Ja Nei Vet ikke
Det bør være mulig å påvirke innholdet før det kommer dithen at reservasjonsretten blir aktuell. For Norge er det viktig å forhindre konkurranseutsetting av persontransport.
Vet ikke
Må vurderes fra sak til sak.
Bjørn Arild Gram Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Anne Kolstad Nei Nei
Nei, jeg støtter ikke dette forslaget.
Ja Nei Ja Ja
Ola Kristian Johansen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Andre N. Skjelstad Nei Nei
Nei, den vil jeg stemme i mot, på samme vis som jeg stemte i mot tilsvarende forslag i 2008.
Ja
Ja, definitivt.
Ja
EØS-avtalen er en viktig bærebjelke i Norges samarbeid med EU landene, og avgjørende for vår økonomi. Med det kunnskapsgrunnlag vi har i dag, kan jeg ikke se at vi kan si opp EØS-avtalen. Hva som blir situasjon om vi får en omfattende endring av europeisk økonomi og politikk med f.eks et eurosammenbrudd, vil jeg ikke spekulere i nå. Jeg vil imidlertid ha Norges interesser som det avgjørende i min vurdering i dette spørsmålet.
Vet ikke
Jeg har behov for betydelig mer informasjon om denne saken, før jeg trekker en konklusjon.
Ja
Ja definitivt. Norge burde bl.a. reservert seg mot datalagringsdirektivet og patentdirektivet.
Iren Opdahl Nei Nei
Nei, den vil jeg stemme i mot.
Ja
Ja, definitivt.
Ja
EØS-avtalen er en viktig bærebjelke i Norges samarbeid med EU landene, og avgjørende for vår økonomi. Med det kunnskapsgrunnlag vi har i dag, kan jeg ikke se at vi kan si opp EØS-avtalen. Hva som blir situasjon om vi får en omfattende endring av europeisk økonomi og politikk med f.eks et eurosammenbrudd, vil jeg ikke spekulere i nå. Jeg vil imidlertid ha Norges interesser som det avgjørende i min vurdering i dette spørsmålet.
Vet ikke
Jeg har behov for betydelig mer informasjon om denne saken, før jeg trekker en konklusjon.
Ja
Ja definitivt. Norge burde bl.a. reservert seg mot datalagringsdirektivet og patentdirektivet.

Ved å holde musepekeren over enkelte elementer vi det kunne fremkomme mer informasjon.




Symbolforklaring:

Kandidaten svarer ja på spørsmålet
Kandidaten svarer nei på spørsmålet
Kandidaten svarer vet ikke på spørsmålet
Kandidaten har ikke besvart spørsmålet
En stjerne indikerer at kandidaten har gitt utfyllende svar, dette kan leses ved å velge den aktuelle kandidaten eller holde musepekeren over det aktuelle svar fra kandidaten.

Spørsmålene:

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?

Nei til EU

Storgata 32
0184 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
  • Telefax: 22 17 90 21