Akershus Akershus
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Anniken Huitfeldt Nei
Jeg stemte nei til EU i 1994 , og har ikke skiftet mening. Hvis spørsmålet kommer opp på nytt vil jeg revurdere mitt standpunkt.
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Nei
Jeg er en sterk tilhenger av å bruke det handlingsrommet som er i dagens EØS-avtale. De utredninger vår regjering har igangsatt av blant annet EØS-samarbeidet vil hjelpe oss å maksimere dette handlingsrommet. Jeg er også stolt over at regjeringen, i tett dialog med blant annet fagbevegelsen, har levert en rekke viktige tiltak for demme opp for konsekvenser av ulike EU direktiv . Samtidig vil jeg påpeke at noen EU-direktiv styrker arbeidstagernes rettigheter i arbeidslivet
Sverre Myrli Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Det vil tiden vise. En rekke EU/EØS-land jobber nå for å endre innholdet i jernbanepakken, så det gjenstår å se hva som blir det endelige resultatet. Jeg er ikke for konkurranseutsetting av jernbanetrafikken.
Ja
Dersom det tjener norske interesser bør vi benytte handlingsrommet som finnes i EØS-avtalen. Men jeg ser ingen grunn til å benytte det bare for å benytte det - som en slags protest. Det må være fordi det tjener nasjonale hensyn.
Marianne Aasen Ja Ja Nei Ja Vet ikke
Det vet jeg ikke. Kan ikke saken.
Vet ikke
Ikke nødvendigvis. Er avhengig av sakene.
Åsmund Aukrust Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Arbeiderpartiet og jeg mener det er en dårlig løsning og konkurranseutsette persontogtrafikken. Jernbanepakke IV er nå til behandling i EUs organer, og det er ikke ventet noen vedtak før etter parlamentsvalget i 2014. Regjeringen jobber nå aktiv opp mot de landene i EU som har sammenfallende syn som oss. Hvilke direktiver jernbanepakke IV vil inneholde, og innholdet i direktivene vil ikke være klart før senere. Det er vanskelig å mene man skal legge ned et veto mot direktiver som enda ikke er vedtatt. Spørsmålet må jeg komme tilbake til når direktivene eventuelt blir vedtatt. Nå mener jeg det er riktig at Norge bruker kanalene vi har til å påvirke behandlingen av jernbanepakke IV.
Ja
Det er ikke om å gjøre å bruke reservasjonsretten mest mulig, men i tilfeller hvor særlige hensyn taler for det og alle andre alternativer er utprøvd, er reservasjonsretten en rett vi har. Og den er til for å brukes ved behov.
Gunvor Eldegard Ja Vet ikke
Kjem tilbake til saka når Aps gruppe skal behandla denne.
Nei Ja
Ja, EØS-avtalen er god for Norge.
Vet ikke
Direktivet er til behandling i EU-systemet, når det er klart for eventuell implementering vil eg saman med Aps gruppe ta stilling til dette. Det er altså ikkje vedteke i EU enno!
Ja
Det er viktig at Norge brukar sine mulegheiter til å få fram Norge sine synspunkt, gjerne allereie før det er blitt eir direktiv. Og dersom me ser at direktiva går i mot vår politikk så må me reservera oss.
Are Helseth Ja
Jeg er for EU-medlemskap, men respekterer at flertallet i folkeavstemming om spørsmålet har sagt nei.
Vet ikke
Ikke besvart.
Vet ikke
EØS-avtalen gir Norge god tilgang til det europeiske fellesmarkedet.
Vet ikke
Ikke besvart.
Vet ikke
Ikke besvart.
Vet ikke
Arbeiderpartiet er opptatt av å utnytte de mulighetene og handlingsrommet i EØS-avtalen, der er det fortsatt potensial for å bli bedre.
Kari Kjønaas Kjos Nei
Stemte ja ved forrige folkeavstemning. Hadde det vært folkeavstemning i dag, hadde jeg stemt nei.
Ja
For meg spiller det ingen rolle hvor stort et flertall skal være. Har vi først avholdt en folkeavstemning, vil jeg stemme i tråd med folkets flertall, uavhengig av hva jeg selv mener. I motsatt fall ville folkeavstemmingen vært unødvendig. Jeg oppfatter derfor ikke grunnlovsendringen som at det skal bli enklere.
Ja Vet ikke
Umulig å svare på uten å vite hva en slik avtale ville innebære.
Nei Ja
Hans Andreas Limi Ja Vet ikke
Unødvendig da EU-medlemskap skal avgjøres ved folkeavstemming.
Nei Ja Nei Vet ikke
Må vurderes fra sak til sak.
Ib Thomsen Ja Ja
Det gjøres oppmerksom på at FrP ikke er enig i «Nei til EU»s premiss for spørsmålet, at en slik endring åpner for innmelding i EU. Grunnlovens § 93 åpner for avgivelse av suverenitet «på saklig begrenset område», som peker på konvensjoner og avtaler av begrenset omfang når det vises til dette. EU-medlemskap er IKKE et slikt begrenset område. FrP støtter endringen, bl.a fordi det ellers er sterkere krav til å inngå en internasjonal avtale enn det er til endringer i Grunnloven. Endringen fra 3/4 til 2/3 flertallskrav er altså ikke relevant for innmelding eller ikke i EU, og FrPs svar på spørsmålet er «Ja» (uten den virkning «Nei til EU» påstår).
Nei
FrP støtter at Norge er medlem av EØS, selv om vi har synspunkter som tilsier at enkelte deler av avtalen med fordel kunne vært gjennomgått på ny med sikte på endringer. Med referanse til fristilling i medlemsspørsmålet kan det svares «Nei» på dette spørsmålet om det er medlemskap som primært ønskes (foran en EØS-avtale). Ellers vil svaret iht. FrPs program være «Ja».
Ja
FrP støtter at Norge er medlem av EØS, selv om vi har synspunkter som tilsier at enkelte deler av avtalen med fordel kunne vært gjennomgått på ny med sikte på endringer. Et svar iht. dette vil være «Ja».
Nei
FrP er tilhenger av mer konkurranse på jernbanen, også om persontransport. Et «Nei» på dette spørsmålet er derfor eneste mulige i forhold til partiets program.
Ja
Ja, men likevel; dette spørsmålet kan ikke besvares generelt. Det avgjørende må være den enkelte saks viktighet og betydning for landet. Vi er imidlertid åpne for å benytte reservasjonsretten der dette anses nødvendig, og så viktig for oss at vi er villige til å ta konsekvensene av EUs mulige reaksjoner på dette.
Himanshu Gulati Nei
EU-medlemskap er et svært komplisert spørsmål, men jeg hadde i dag stemt i mot et EU-medlemskap.
Nei
Jeg ser det ikke som nødvendig å redusere kravet til flertall som trengs for å melde Norge inn i EU. Spørsmålet bør avgjøres i en folkeavstemning.
Ja
EØS-avtalen er viktig for at Norge skal få fri tilgang til det europeiske handelsmarkedet.
Vet ikke
EØS-avtalen er viktig, men det er også mange utfordringer tilknyttet eksport av norske velferdsgoder og fri flyt av kriminelle, tiggere og lignende problemstillinger. Det er derimot viktig at vi har tilgang til det europeiske markedet gjennom enten EØS-avtalen eller andre handelsavtaler.
Nei
En konkurranseutsetting av persontrafikken vil komme den norske befolkningen til gode gjennom et bedre kollektivtilbud og økt kvalitet. Forbrukerne vinner alltid på konkurranse.
Ja
Ja, Norge bør benytte reservasjonsretten oftere. Det er et paradoks at EU-medlemmer sier nei til direktiv som vi sier ja til.
Jan Tore Sanner Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Sylvi Graham Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Tone Wilhelmsen Trøen Ja
Jeg mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Jeg (og Høyre) ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig svaret jeg ga i spørsmål 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker. Høyre ønsker å reversere bruk av reservasjonsretten i forbindelse med EUs tredje postdirektiv.
Bente Stein Mathisen Ja Ja Nei Ja Nei Nei
Henrik Asheim Ja Ja Nei
Nei, jeg vil foretrekke EU-medlemskap.
Ja Nei
Nei, jeg er tilhenger av å konkurranseutsette persontrafikk på jernbane.
Nei
Nei, det er ikke noe mål i seg selv å benytte reservasjonsretten mer.
Malin Stensønes Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Ingunn Ulfsten Nei Nei Ja Ja Ja Ja
Svein H.H. Tennes Nei
Nei, Kystpartiet er prinsipielt imot EU.
Nei
Nei, Kystpartiet støtter ikke en slik endring av Grunnloven.
Ja
Ja, Kystpartiet mener EØS-avtalen er å foretrekke foran norsk EU-medlemskap.
Nei
Nei, en bilateral handelsavtale hadde etter Kystpartiets normer vært et bedre alternativ for Norge.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS absolutt bør brukes mot Jernbanepakke IV.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS bør benyttes mer aktivt.
Øyvind Solum Nei
Hvis det hadde vært folkeavstemning i morgen, ville svaret ha vært nei. Prinsipielt mener jeg likevel at vi bør søke ulike former for overnasjonalt og regionalt samarbeid. Verdens utfordringer er for store til at alt kan løses innenfor rammene av hver nasjonalstat hver for seg. Likevel er jo da det avgjørende hva dette overnasjonale samarbeidet er basert på. I dagens EU er frihandelsdogmet for dominerende, samtidig som andre sider av politikken handler om å bygge opp en Festning Europa som understøtter en form for global apartheid av stadig økende ulikhet. Et slikt EU er det vanskelig å støtte. Hadde det i stedet handlet om å bygge et konstruktivt samarbeid med andre europeiske land, blant annet for å finne felles løsninger på miljøutfordringene, så kunne EU kunne være et viktig skritt på veien. På veien mot globale løsninger er det også rimelig å bygge samarbeidene skritt for skritt innenfor de ulike verdensdelene, så det er mange deler av EU-ideen som også har sine verdifulle aspekter. Pr i dag er vi likevel ikke der.
Ja
Ja, om det har vært en folkeavstemning som gir klar støtte til EU-medlemsskap, så er det rimelig å lytte til dette, slik at 2/3 flertall i Stortinget bør være greit.
Nei
EØS er på mange måter et dårligere alternativ enn EU-medlemsskap. Slik EØS i stor grad fungerer så må vi rette oss etter alle vedtak i EU, uten at vi har tatt del i det politiske samarbeidet. Siden det å ta del i et bredere regionalt og politisk samarbeid er noe av det som potensielt kunne være interessant med EU, mens EØS er større vekt kun på økonomi, uten politisk deltakelse, så må jeg vel si at jeg er mer skeptisk til å kun være EØS-medlem enn til EU-medlemsskap.
Vet ikke
Jeg synes Norge burde undersøke bedre hva alternativer til EØS kunne være.
Ja Ja
Ann Karin Osode Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Erlend Grimstad Nei
Jeg mener Norge ikke bør bli medlem av EU.
Nei
Jeg ønsker ikke å endre Grunnlovens §93. Er forøvrig kritisk til at man kan bruke paragrafen til å melde Norge inn i EU - og faktisk inngå EØS-avtalen slik det skjedde i 1992. Grunnen er at bestemmelsen krever at samarbeidet skal være på et "saklig begrenset område". EU - og EØS - er dynamiske overnasjonale systemer som stadig utvider sitt myndighetsområde. Den korrekte måten å melde Norge inn i EU på statsrettslig sett er å endre Grunnlovens § 1.
Ja
Jeg foretrekker EØS fremfor EU-medlemsskap, men jeg mener at dette ikke er de to alternativene - ref svar på 3b).
Nei
Jeg foretrekker en bilaterale handelsavtale supplert av andre bilaterale avtaler. Sør Koreas avtaleverk med EU er en spennende tilnærming. Det vil være i både EU og Norge sine interesse å få til omfattende regelverk for handel. Skremslene fra ja-siden er derfor sterkt overdrevet mht konsekvensene av å ikke lenger ha EØS avtalen.
Ja
Reservasjonsretten kan brukes mot Jernbanepakke IV.
Ja
Reservasjonsretten bør brukes mer aktivt for å ivareta norske interesser mer aktivt.
Anne Line Kjos Sollie Nei Nei Ja Vet ikke
Tja
Ja Ja
Bård Vegar Solhjell Nei Nei Ja Nei Ja
Ja, hvis det kommer et slikt svar fra EU vil SV at Norge avviser det.
Ja
Rannveig Kvifte Andresen Nei Nei Ja
Ja, men jeg foretrekker et annet alternativ til både EØS-avtalen og EU-medlemskap.
Nei Ja Ja
Abid Q. Raja Ja
Norge bør bli medlem av EU, men kun dersom folket sier sitt ja etter en avstemming.
Ja
Ja. Det er demokratisk godt nok med 2/3 flertall, det er i seg selv kvalifisert flertall - og vi er fremdeles et demokrati.
Nei
EØS-avtalen er godt nok nå, særlig da EU vakler på mange fronter. Imidlertid er vårt bidrag for høyt i forhold til at vi ikke har demokratisk utøvelsesmakt i EU. Fullt medlemskap er signal om solidaritet med EU, full rett til demokratisk deltakelse i EUs beslutninger og i det lange løp i Norges beste interesse (ingen land er i lengden tjent med å stå utenfor).
Ja
Jeg foretrekker EU-medlemskap, og i mangel av det skulle det bare mangle at vi gjorde alt for å opprettholde EØS-avtalen. Det tjener norske næringsinteresser best.
Nei
Nei. Vi har godt av konkurranse i Norge; det gir optimale og beste løsninger for borgerne.
Nei
Siri Engesæth Vet ikke
Jeg mener ikke det er aktuelt at Norge blir medlem av EU nå.
Vet ikke
Hvis det er flertall i befolkningen syns jeg det skal følges.
Nei
Nei. EØS er det gamle EF. Jeg syns det er uheldig at vi er med i det gamle EF uten å være med å styre politisk. Det undergraver vår suverenitet.
Ja
Ja. Det er allerede uoversiktlig og vanskelig for norske småprodusenter med EØS. De store klarer seg, men det er verre for de små og mellomstore.
Nei Vet ikke
Norges posisjoner til saker i EU må diskuteres i det offentlige rom, ikke i et lukket regjeringsrom.
Aust-Agder Aust-Agder
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Freddy de Ruiter Nei Nei
Nei, har ved 2 anledninger stemt ned et slikt forslag og gjør det gjerne igjen.
Ja Ja Ja
Ja, hvis vi tvinges til å konkurranseutsette persontrafikken bør vi bruke reservasjonsretten.
Vet ikke
Bør vurderes fra sak til sak.
Line Vennesland Nei Nei
Nei. Jeg har møtt som vara på Stortinget og stemt ned et slikt forslag og gjør det gjerne igjen!
Ja Ja Ja
Dersom det er tilfelle at vi pålegges å konkurranseutsette persontrafikken er jeg ikke i tvil om at vi bør bruke reservasjonsretten.
Ja
Jeg syns vi ikke skal være redd å bruke den mer aktivt der hvor det er nødvendig for å sikre norske interesser.
Ingebjørg Amanda Godskesen Nei
Nei, det mener jeg ikke, jeg er imot medlemskap.
Nei
Nei, det støtter jeg ikke.
Ja
Ja, jeg foretrekker EØS fremfor EU medlemskap.
Nei
Nei, det tror jeg ikke, men har ikke satt meg så godt inn i akkurat dette.
Nei
Jeg er for konkurranseutsetting.
Ja
Ja det bør de.
Lene Langemyr Nei
Personlig så hadde jeg stemt nei dersom det hadde vært en folkeavstemning idag.
Ja
Jeg er for at man skal ha en folkeavstemning. Og dersom svaret blir "JA", må man etterfølge det og søke medlemskap. Som politiker er jeg opptatt av handlekraft og at vedtak skal kunne gjennomføres raskest mulig,uavhengig om jeg har kjempet for og imot.Derfor støtter jeg en slik endring. Dersom en avstemning blir nei, vil ikke endringene ha noe relevanse uansett.
Ja
Ja, jeg er tilhenger av at man skal kunne være en del av det indre marked. Men det er viktig at avtalen hele tiden redigeres for å være i henhold til samfunnsutviklingen ellers, og Norge som må være pådriver for å ivareta våre interesser i avtalen.
Ja
Ja det ville jeg. Da må selvfølgelig denne avtalen sikre endel av de behovene som landet trenger , blant annet innenfor arbeidskraft, slik at primærtjenestene blir fullverdig og generell verdiskapning sikres.
Nei
Jeg er for konkurranseutsetting,og det gjelder også innenfor trafikkutvikling.
Ja
Dersom det er saker som ikke ikke gavner Norge og Norges interesser,så ja. Landet har nok reguleringer og forskrifter. Jeg mener vi må hindre EU i å påtvinge oss nye imot vår vilje.
Svein Harberg Ja Ja Nei Vet ikke Nei Vet ikke
Det er et umulig spørsmål å svare på fordi bruken er helt avhengig av om det kommer saker som gjør det aktuelt. En kan imidlertid ikke inngå en avtale med det som mål å bruke reservasjonsretten mye, den er kun en fremforhandlet unntaksmulighet.
Arne Thomassen Ja Ja Nei Ja Nei Vet ikke
Har ingen eksempler på saker.
Kjell ingolf Ropstad Nei Nei Ja Vet ikke
Det kommer an på. Det viktige er at vi får del i den helt nødvendige handelen og flyten av varer, arbeid og tjenester mellom oss og Europa.
Nei Ja
Ja. I flere saker de siste årene mener jeg vi burde brukt reservasjonsretten.
Terje Eikin Nei Nei Ja Ja Vet ikke Ja
Steinar Bastesen Nei
Nei, jeg er medlem av NEI til EU.
Nei
Jeg er sterkt imot å forandre grunnloven for å gjøre det lettere å melde oss inn i EU.
Ja
Ja det vil jeg, men det er ikke mulig dersom du er medlem.
Nei
Jeg ville foretrukket en bilateral handelsavtale.
Ja
Ja, reservasjonsretten må brukes, den brukes for lite.
Ja
Ja, Norge må bruke reservasjonsretten oftere.
Johannes Moen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Knut Henning Thygesen Nei Nei Ja
Bare dersom det eneste alternativet er EU. (Men det er det ikke.)
Nei
Rødt foretrekker en bilateral avtale, det vil si at vi ønsker at Norge skal forhandle fram en handelsavtale med EU basert på norske interesser, solidaritet og miljø.
Ja Ja
Absolutt, der norske interesser er viktig, særlig interessene til miljøet, arbeidstakere, folkestyret og distriktene.
Kåre Gunnar Fløystad Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Gro-Anita Mykjåland Nei Nei
Nei, dette støttes ikke.
Ja Nei Vet ikke
Usikker.
Vet ikke
Standpunkt i hver enkelt sak er det som bør være avgjørende for om reservasjonsretten skal benyttes eller ikke.
Issifou Koanda Nei Nei
Nei, jeg støtter ikke forslag om endring av Grunnlovens § 93. Det må fortsatt kreves 3/4-dels flertall.
Ja
Ja, men jeg vil primært regulere forholdet til EU gjennom en handelsavtale.
Nei
Nei, jeg foretrekker en handelsavtale.
Ja Ja
Ja, reservasjonsretten bør brukes mer aktivt.
Astrid Irene Schmidt Nei Nei Ja Nei
Nei, ikke slik jeg ser det nå.
Ja Ja
Hans Antonsen Ja Nei Nei Ja Nei Nei
Nei, men Norge bør reservere seg mot datalagringsdirektivet.
Kristin Øygarden Ikke svart
Kandidaten har unnlatt å svare på undersøkelsen.
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Buskerud Buskerud
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Martin Kolberg Ikke svart
Kandidaten har avvist å svare på undersøkelsen.
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Lise Christoffersen Nei Nei
Støtter ikke en slik endring personlig, men vil være avhengig av om stortingsgruppas flertall stiller representantene fritt eller ikke. Uansett vil det i praksis få liten betydning om det kreves 2/3 eller 3/4 når det har vært en folkeavstemning om spørsmålet. Selv om en folkeavstemning bare er rådgivende, ville det vært utenkelig først å legge ut en sak til folkeavstemning og deretter stemme annerledes i Stortinget enn det folket har gitt råd om.
Ja Ja Vet ikke
Vi kjenner ikke utfallet av dette enda, så foreløpig er det for tidlig å si hva som vil skje, men jeg er motstander av å legge persontrafikken på jernbanen ut på anbud. Skulle vi få et slikt pålegg, mener jeg at reservasjonsretten må brukes, og vil argumentere for det. Også dette er et spørsmål der flertallet i stortingsgruppa avgjør, evt. et landsmøte i Arbeiderpartiet.
Vet ikke
Jeg synes det er vanskelig å svare generelt på dette. I utgangspunktet mener jeg at reservasjonsretten bør brukes med forsiktighet og spares til de store, viktige sakene, jfr. svaret på spørsmål 5.
Torgeir Micaelsen Ja
Ja, men jeg ser det ikke som realistisk at dette er en aktuell problemstilling i neste stortingsperiode.
Ja
Ja. Dette vil etter min mening skape parallellitet til grunnlovsendringer hvor forslag skal ligge over et stortingsvalg. Hvis folket har hatt mulighet til å gi uttrykk for sitt syn i valg eller folkeavstemming, mener jeg at et kvalifisert flertall på 2/3 er tilstrekkelig på samme måte som ved grunnlovsendringer.
Nei
Nei, men jeg ser det ikke som aktuelt å forandre Norges tilknytning til EU i neste stortingsperiode.
Ja Vet ikke
Jernbanepakke IV er under behandling i EU-systemet og det gjenstår mye før vi vet hva resultatet blir. Det er blant annet betydelig motstand mot forslag i flere EU-land. Arbeiderpartiet er skeptisk til om bruk av konkurranseutsetting er et egnet virkemiddel for å bedre jernbanetilbudet på personsiden. Hvordan dette spørsmålet skal håndterers i Norge, må vi etter min mening ta stilling til når et eventuelt forslag foreligger.
Vet ikke
Jeg mener vi skal utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen for å ivareta norske interesser. Reservasjonsretten er et virkemiddel hvis helt sentrale norske interesser står på spill og bruken av denne må veies opp mot ulempene og eventuelle mottiltak mot Norge fra EUs side i hver enkelt sak. På generelt grunnlag er det derfor ikke mulig å svare et klart ja eller nei på spørsmålet.
Laila Gustavsen Ja
Ja, men det er ikke realistisk at dette er en aktuell problemstilling i neste stortingsperiode.
Ja
Ja. Hvis folket har hatt mulighet til å gi uttrykk for sitt syn i folkeavstemming om EU medlemskap og sagt ja, mener jeg at et flertall på 2/3 i Stortinget er riktig. 2/3 flertall er også i tråd med hvordan Stortinget behandler grunnlovsendringer generelt.
Nei
Nei, ikke hvis folket har sagt ja til et EU-medlemskap gjennom folkeavstemning.
Ja Vet ikke
Jernbanepakke IV er under behandling i EU-systemet og det gjenstår mye før vi vet hva resultatet blir. Arbeiderpartiet er skeptisk til å konkurranseutsette jernbanetilbudet. Det er også stor motstand mot forslaget i mange EU-land. Hvordan dette spørsmålet skal håndterers i Norge, må vi derfor ta stilling til når et eventuelt forslag foreligger.
Vet ikke
Jeg mener vi skal utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen for å ivareta norske interesser, slik Arbeiderpartiet har gjort i inneværende periode. Både hjemfallsretten og differensiert arbeidsgiveravgift er eksempler på saker der Norge har benyttet handlingsrommet for å ivareta norske interesser. Reservasjonsretten er et virkemiddel hvis helt sentrale norske interesser står på spill og bruken av denne må veies opp mot ulempene og eventuelle mottiltak mot Norge fra EUs side i hver enkelt sak.
Niclas Tokerud Ja Ja Nei Ja Vet ikke
Jeg mener reservasjonsretten alltid skal være siste utvei. Først må vi gå i forhandlinger med EU.
Nei
Nei, det er viktig å bruke forhandlinger aktivt for å fremme våre standpunkt og påvirke direktivenes innlemmelse i norsk lov. Reservasjonsrett skal alltid være siste utvei.
Jørund H. Rytman Nei
Nei. Jeg mener vi bør respektere folkets nei.
Vet ikke
Jeg er per dags dato usikker. Om man skal vektlegge folkets vilje, som ved et klart flertall ønsker EU-medlemskap, eller om man skal vanskeliggjøre et EU-medlemskap, hvis bare 25 % av stortingsrepresentantene er i mot. Jeg er eu-motstander, men hvis f.eks. EU endrer sin oppbygging og konstruksjon, til f.eks. å kun være et frihandelsområde, og ikke et forsøk på å være en kopi av USA, ha stort byråkrati og egen eu-hær osv. Hvis 2/3-flertall av Stortinget mener forutsetningene er bedre og man bør vurdere EU-medlemskap, og folket har sagt klart ja i en folkeavstemning. Da stiller ting seg annerledes. Et konsekvent nei uansett hva som skjer i fremtiden, er for bastant.
Ja Ja
Ja, sannsynligvis. Litt avhengig av hvor realistisk det er å få til en bilateral handelsavtale med EU. Norge er mer avhengig av tilgang EUs markeder, og få til en avtale enn det EU er avhengig av en avtale med Norge.
Nei Nei
Nei. Men det kommer an på sak. Jeg mener vi burde ha stått i mot datalagringsdirektivet. Vi bør også bli mer aktive i å delta og påvirke i Brussel. I tilegg savner jeg at norsk media er opptatt av slike saker.
Morten Wold Nei
Nei, jeg mener vi skal respektere folkets nei gjennom to avstemminger, til en eventuell ny avstemming sier noe annet.
Ja
Ja, hvis folket sier ja i en slik avstemming en gang i fremtiden, bør politikerne lytte til det, og da kan en slik endring av Grunnloven forsvares.
Ja Ja
Ja. Men det spørs hvor enkelt og realistisk det vil være å få til en bilateral handelsavtale med EU. Tilgangen til EUs markeder er viktig for Norge, og derigjennom er man også avhengig av en slik avtale. EU er nok i mindre grad avhengig av en slik avtale.
Nei Ja
Ja, i noen tilfeller. Vi burde kjempet hardere mot Datalagringsdirektivet. For Norge er det uansett viktig å bruke politisk tyngde på å delta aktivt gjennom påvirkning i Brussel.
Trond Helleland Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Anders Bjørnsen Werp Ja Ja Nei Ja Nei Nei
Kristin Ørmen Johnsen Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Trond Johansen Ikke svart
Kandidaten har avvist å svare på undersøkelsen: "Har erfaring fra kommune- og fylkestingpolitikk og vil støtte meg til partiets vedtak etterhvert som jeg får kunnskap på alle områder. Avstår derfor å besvare dette nå."
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Solveig H. Markegård Nei
Norge bør ikke bli medlem av EU.
Nei
Grunnloven bør ikke endres.
Ja Ja Ja Ja
En bør vurdere det som et alternativ.
Erik Strand Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Hilde Lengali Nei Nei Ja Nei
Nei, men det avhenger selvsagt av innholdet i de bilaterale avtalene.
Ja Ja
Hans Petter de Fine Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Per Olaf Lundteigen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Gerd Eli Berge Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Lena Reitan Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Bernt-Leon Hellesø Nei Nei Nei Nei Ja Ja
Rebekka Borsch Ikke svart
Kandidaten har avvist å svare på undersøkelsen.
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Øystein Senum Nei Nei Ja Vet ikke
Kommer an på avtalen.
Ja Ja
Finnmark Finnmark
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Helga Pedersen Nei Ja
Ja, dette forslaget til endring av Grunnloven vil føre til at det kreves samme størrelse på flertallet for å endre Grunnloven som å avgi suverenitet. Når det gjelder et eventuelt norsk EU-medlemskap en gang i framtiden, er det resultatet av en folkeavstemning som bør avgjøre dette spørsmålet.
Ja
Ja, Norge og norsk arbeidsliv er avhengig av EØS-avtalen.
Ja
Ja, EØS-avtalen gir Norge større handlingsrom og innflytelse enn en bilateral handelsavtale.
Nei
Nei, men Norge må jobbe aktivt for å fremme våre standpunkter overfor EU i jernbanepolitikken.
Vet ikke
Norge bør jobbe aktivt overfor EUs ulike politiske organer for å fremme våre synspunkter og standpunkter, noe som vi for eksempel gjorde med godt resultat i sakene om differensiert arbeidsgiveravgift og hjemfallsretten til vannkraften. Vi må benytte oss aktivt av det handlingsrommet som EØS-avtalen gir oss.
Kåre Simensen Ja Nei Nei Ja Vet ikke Vet ikke
Vet ikke - syns det er greit slik det praktiseres i dag.
Ingalill Olsen Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Dette har jeg ikke satt meg inn i.
Vet ikke
Helt avhengig av hva som foreslås.
Runar Sjåstad Nei Nei Ja Ja Ja Ja
Jan-Henrik Fredriksen Nei Nei Ja
Sannsynligvis ja.
Vet ikke
Så lenge ingen vet hva alternativet vil bli. så blir 3a og 3b som å spå om fremtiden.
Vet ikke
Alle reservasjoner må behandles isolert. Er for eksempel uenig i at Norge tilsluttet seg Eus kabotasjeregler.
Ja
Ronny Berg Nei Nei Ja Nei Nei Ja
Frank Bakke-Jensen Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Laila Davidsen Nei Ja
Ja, så lenge det baseres på folkeavstemmingen er det greit.
Ja Vet ikke
Usikker.
Vet ikke
Usikker.
Ja
Astrid Daniloff Nei Nei Ja
EØS-avtalen.
Ja
EØS-avtalen.
Nei Ja
Knut Klevstad Nei Nei Ja Ja Ja Ja
Ja i saker som er svært viktig for Norge.
Bengt Stabrun Johansen Nei
Kystpartiets soleklare syn er at Norge skal IKKE bli med av EU.
Nei
Kystpartiet er i mot at grunnlovens § endres slik at det blir enklere å melde Norge inn i EU, og støtter IKKE en endring av grunnloven.
Ja
Kystpartiet ønsker å si opp EØS avtalen, men vil sjølsagt - dersom vi fortsatt skal være tvunget til å velge mellom to "onder" - foretrekke EØS-avtalen fremfor medlemskap i unionen.
Nei
Kystpartiet har, som undertegnede pressiserte i sin hilsningstale på siste landsmøte for Nei til EU, tatt sitt standpunkt. EØS-avtalen bør sies opp til fordel for en bilateral handelsavtale. Dersom EØS-avtalen sies opp så vil handelsavtalen fra 1973 samt WTOs retningslinjer være gjeldende for Norges handelsforbindelser med EU.
Ja
Kystpartiet vil ikke at Norge skal la seg overstyre av EU , og mener at reservasjonsretten i forhold til Jernbanepakke IV bør brukes.
Ja
I påvente av en eventuell oppsigelse av EØS-avtalen, så bør Norge helt klart benytte reservasjonsretten mer aktivt mot stadig nye og dynamiske direktiv og regler som EU forsøker å pådytte Norge.
Fabrice Caline Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Synnøve Thomassen Nei Nei Ja
Ja, men i så fall en reforhandla avtale, der blant annet det viktige området arbeidsliv blir tatt ut av avtalen.
Nei Ja Ja
Ja, så absolutt!
Geir Adelsten Iversen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Fred Johnsen Nei Nei Ja Ja Ikke svart Ja
Kirsti Bergstø Nei Nei Ja Nei Ja
Ja, hvis det kommer et slikt krav fra EU vil SV at Norge avviser det.
Ja
Johnny Ingebrigtsen Nei Nei Ja
Ja, men dette er helt urealistisk.
Nei Ja Ja
Trine Noodt Nei Nei Ja Ja Nei Nei
Nei (kun mot datalagringsdirektivet).
Stian M. Celius Nei Nei Ja Ja Nei Vet ikke
Ikke et svar man si ja eller nei til, det må tas fra sak til sak i de aktuelle problemstillingene som evt. skulle komme.
Hedmark Hedmark
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Knut Storberget Ja
Er tilhenger av norsk medlemsskap, men mener det i dag er ikke er en aktuell politisk problemstilling og at vårt forhold til EU ivaretas godt gjennom EØS og Schengenavtalen.
Ja
Ja, folket bør i størst mulig grad høres i dette spørsmålet.
Ja
I dagens situasjon; ja.
Ja Vet ikke
Det har jeg ikke tatt stilling til ennå.
Vet ikke
Reservasjonsretten må vurderes fra sak til sak.
Anette Trettebergstuen Ja
Jeg mener at Norge burde blitt medlem av EU, men respekterer og forholder meg til at et flertall i folkeavstemming om spørsmålet har sagt nei.
Ikke svart Ikke svart Ja
Jeg mener at EØS-avtalen gir Norge akseptable muligheter for tilgang til det europeiske fellesmarkedet. Avtalen er viktig for mange tusen arbeidsplasser i Hedmark.
Ikke svart Vet ikke
Arbeiderpartiet er opptatt av å utnytte de mulighetene og det handlingsrommet som ligger i EØS-avtalen, der er det fortsatt potensial for å bli bedre.
Tone Merete Sønsterud Nei Nei Ja Ja Ja
Vi vet vel ikke helt hvordan denne saken går, det er flere land som er skeptiske, men slik den ligger i dag vil jeg jobbe for et NEI.
Nei
Ikke som et mål i seg selv. En må vurdere hver enkelt sak.
Lasse Juliussen Nei
Jeg er åpen for at min holdning til dette spørsmålet kan endre seg etter hvert som EU og verden for øvrig endrer seg, men på nåværende tidspunkt er jeg ikke tilhenger av norsk EU-medlemskap, og jeg kan heller ikke se at det bør være et aktuelt spørsmål i neste stortingsperiode.
Nei Ja Ja Ja
Jeg er imot konkurranseutsetting av persontrafikk på bane, og dersom det ikke er mulig å unngå det på noen annen måte enn ved å bruke reservasjonsretten, bør vi gjøre det.
Ja
Ja, det bør det være rom for.
Thor Lillehovde Nei Nei Ja Ja Ja Nei
Nei. Reservasjonsretten er etter mitt syn et verktøy som skal brukes i helt spesielle tilfeller der nasjonale verdier vil være truet.
Tor André Johnsen Ja
60% ja, 40% nei.
Nei
Jeg støtter ingen endring av grunnloven. Støttet heller ikke endringen som ble gjort med å gjøre Norge religiøst ”nøytral”.
Ja Vet ikke
Tja.
Nei Vet ikke
Ja og nei. Avhenger av sak.
Hege Jensen Nei Nei Ja Ja Nei Ja
Gunnar Gundersen Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Rangdi Wetterhus Krogstad Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Geir Byberg Nei Nei Ja Nei Vet ikke
Ikke sikker.
Ja
Synøve Marie Johansen Nei
På nåværende tidspunkt bør Norge ikke bli medlem av EU.
Nei Ja
KrFs politikk bygger på at vi skal bygge EØS-avtalen videre, og utnytte det handlingsrommet den gir best mulig. Vi bør gripe de mulighetene vi har til å medvirke, og samtidig se ettet nye måter vi kan influere EU på.
Ja Vet ikke
Bruk av reservasjonsretten får drøftes når denne saken kommer opp, da KrF ikke har tatt stilling til dette ennå.
Ja
Ja, i viktige saker.
Svein H.H. Tennes Nei
Nei, Kystpartiet er prinsipielt imot EU.
Nei
Nei, Kystpartiet støtter ikke en slik endring av Grunnloven.
Ja
Ja, Kystpartiet mener EØS-avtalen er å foretrekke foran norsk EU-medlemskap.
Nei
Nei, en bilateral handelsavtale hadde etter Kystpartiets normer vært et bedre alternativ for Norge.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS absolutt bør brukes mot Jernbanepakke IV.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS bør benyttes mer aktivt.
Ingebjørg Øveraasen Vet ikke
MDG har ikke tatt stilling til dette spørsmålet, ettersom det ikke per i dag er en aktuell problemstilling. Norge har sagt nei to ganger i 1972 og 1994, og MDG vil ta gå inn for et standpunkt dersom det blir aktuelt med en ny folkeavstemming en gang i fremtiden.
Vet ikke
Vi ser verken behovet for eller problemet med en slik lovendring. Dersom en rådgivende folkeavstemming en gang i fremtiden tar stilling til EU-spørsmålet, forutsetter vi at Stortinget respekterer folkets avgjørelse, uansett utfall.
Vet ikke
Demokratisk medbestemmelsesrett er et viktig prinsipp for MDG. Derfor er dagens situasjon problematisk, men MDG ønsker å sammen med andre grønne partier i Europa arbeide for å tilpasse EØS-avtalen og tilhørende EU-strukturer prinsippene for en grønn økonomi.
Vet ikke
Prinsipielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av dens åpenbare demokratiske svakheter. I praktisk politikk vil det være avgjørende at man igjennom normale handelsrelasjoner ville kunne fått opp mot like gode betingelser og tilgang til Eus indre marked som vi i dag har gjennom EØS.
Ja
MDG vil gå inn for å bruke reservasjonsretten aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk. Generelt mener vi at det ofte er lite hensiktsmessig å konkurranseutsette tjenester som er tungt finansiert av det offentlige, som for eksempel kollektivtransport.
Ja
Vi mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Hvis dette ikke fungerer må avtalen erstattes av en eller flere demokratisk jevnbyrdige handelsavtaler. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og MDG ser potensiale til gjennomslag gjennom samarbeid med våre søsterpartier i Europa.
Erling Folkvord Nei Nei Ja
Ja (i nauda et fanden fluer).
Nei Ja Ja
Trygve Slagsvold Vedum Nei Nei Vet ikke
Jeg ønsker ikke norsk medlemskap i EU eller EØS.
Nei
Nei, jeg foretrekker en bilateral handelsavtale.
Vet ikke
Jeg må sette meg bedre inn i dette konkrete direktivet før jeg kan ta stilling til om jeg mener at reservasjonsretten bør brukes, men mitt standpunkt er at jeg ikke ønsker å konkurranseutsette persontrafikken.
Ja
Olov Grøtting Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Karin Andersen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Bersvend Salbu Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Erik Ringnes Nei Nei Ja Ja Nei Vet ikke
Må vurdere nasjonale hensyn i hvert enkelt tilfelle.
Martin Løken Ja
Ja, EU er ikke perfekt, men jeg personlig heller for medlemskap. Mitt viktigste argument er demokrati: at alle avgjørelser har sitt mest effektive nivå. Som liberaler og derfor sterk forkjemper av personlig frihet, er det viktig for meg at så mange avgjørelser som mulig blir tatt på individnivå. Men noen avgjørelser gir det mest mening at Europa samarbeider om. Derfor trenger vi EU. Venstre står foreløpig på tja. Venstre er med andre ord et parti som gjenspeiler folkets standpunkt. Det blir nok et klart ja etter hvert.
Nei
Nei, jeg ønsker å være sikker på at godt over størsteparten av Norges befolkning ønsker bli med i EU før vi går inn. Når vi står mer samlet om beslutningen er jeg sikker på at det blir et bedre vedtak.
Nei
Nei, for meg er det viktig å være en del av det europeiske demokratiet. EU er bare et stadium før vi får på plass en verdensføderasjon. Dagens globale utfordringer kjenner ikke landegrenser. Et menneske i Uganda er like mye verdt som et menneske i Norge. Vi trenger derfor mer samarbeid for handel og menneskerettigheter, ikke mindre. Derfor vil jeg at Norge skal være med der det skjer, og få innflytelse i EU - ikke bare få oversendt ferdig politikk fra Brüssel.
Ja
Ja. For å få til en rettferdig handel er det viktig at vi har like krav til handel og industri. En bedrift som kan utkonkurrere andre ved å bruke forbudte miljøgifter eller oversubsidiere egne produkter er ikke bærekraftig. EØS-avtalen sørger for at vi konkurrerer på et noenlunde likt grunnlag.
Nei
Nei, jeg mener at konkurranseutsetting av jernbanen kan være et grep for å forbedre togtrafikken i Norge.
Vet ikke
Vet ikke. Det er helt avhengig av hver enkelt sak om vi skal benytte reservasjonsretten.
Hordaland Hordaland
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Per Rune Henriksen Ja Ja Nei Ja Vet ikke
Kjenner ikke saken - vet ikke.
Vet ikke
Reservasjonsretten bør brukes når det er behov. Større og bedre aktivitet overfor EU tidlig i prosessene bør redusere behovet.
Jette F. Christensen Nei Nei
Nei, jeg har aktivt tatt til orde mot dette forslaget.
Ja Ja
Vanskelig å svare på når innholdet i den alternative avtalen ikke foreligger. Jeg er for EØS.
Vet ikke
Det er jeg ikke fremmed for, men vil ikke bastant konkludere i dette fora.
Ja
Norge bør bruke reservasjonsretten når det kommer opp saker Norge er imot.
Magne Rommetveit Ja Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Vurdera frå sak til sak.
Ruth Mari Grung Ja
På lang sikt, men det er ikke aktuell politikk i dag eller i kommende stortingsperiode.
Nei
Har ikke satt meg inn i bakgrunnen for forslaget og om det gjelder andre områder, men et eventuelt medlemsskap i EU må være bredt forankret og da vil det være klokt at man har 3/4 flertall.
Vet ikke
Et litt irrelevant forslag ut fra mitt ståsted. EØS avtalen har fungert godt for Norge.
Ja Vet ikke
Beklager, men jeg setter meg skikkelig inn i saker før jeg tar standpunkt i saker. Men erfaringer fra andre land viser at det er smart at det offentlige har mest mulig kontroll over infrastruktur/kommunikasjon. Jeg mener at jernbanene våre skal eies og driftes av det offentlige.
Nei
Den smarteste måten å ivareta norske interesser er å jobbe tidligere inn mot prosessene i EU, slik det kommer frem i evalueringen av vårt samarbeid med EU.
Eigil Knutsen Ja
Ja. Norges interesser ville blitt bedre ivaretatt dersom vi kunne deltatt i politikkutformingen i EU.
Ja
Jeg støtter forsåvidt endringsforslaget. Det viktigste er at folket avgjør om Norge skal bli EU-medlem. Dersom kravet er 75 %, vil mindre partier kunne stoppe en innmelding, selv etter en folkeavstemming.
Nei
Nei. EØS-avtalen har tjent oss godt, men et medlemsskap ville gitt oss muligheten til å være med på de demokratiske prosessene i Unionen.
Ja
Ja. EØS-avtalen er ikke fullkommen, men god. Som en stor energieksportør bør Norge være med i det indre marked gjennom EØS.
Ja
Dersom Jernbanepakken pålegger oss å konkurranseutsette persontrafikken på jernbanen bør vi bruke reservasjonsretten. Markedet i Norge er ikke stort nok, og skinnene gjør jernbane til et naturlig monopol. Derfor bør overskuddet gå tilbake til investeringer og drift i jernbanenettet.
Ja
Ja, til en viss grad. Vi bør oftere prøve å få enkelte unntak fra direktivene, heller enn å innføre hele. Norge er svært annerledes fra resten av Europa, både når det kommer til økonomi, infrastruktur og energi.
Marianne Bjorøy Nei Nei Ja Ja Nei Nei
Gjermund Hagesæter Ikke svart
Kandidaten har avvist å svare på undersøkelsen.
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Helge Andre Njåstad Nei Ja
Det gjøres oppmerksom på at FrP ikke er enig i «Nei til EU»s premiss for spørsmålet, at en slik endring åpner for innmelding i EU. Grunnlovens § 93 åpner for avgivelse av suverenitet «på saklig begrenset område», som peker på konvensjoner og avtaler av begrenset omfang når det vises til dette. EU-medlemskap er IKKE et slikt begrenset område. FrP støtter endringen, bl.a fordi det ellers er sterkere krav til å inngå en internasjonal avtale enn det er til endringer i Grunnloven. Endringen fra 3/4 til 2/3 flertallskrav er altså ikke relevant for innmelding eller ikke i EU, og FrPs svar på spørsmålet er «Ja» (uten den virkning «Nei til EU» påstår).
Ja Ja Nei Vet ikke
Må vurderes frå sak til sak.
Laila Marie Reiertsen Nei
Nei ikkje no.
Nei Ja Vet ikke
Usikker.
Nei Ja
Torkil Åmland Nei Nei
Nei, jeg har allerede stemt mot det i inneværende periode.
Ja Ja Vet ikke
Kjenner ikke godt nok til denne saken.
Ja
Ja, det har jeg tatt til orde for i Stortinget, blant annet i forbindelse med datalagringsdirektivet. Det blir noe meningsløst når den brukes i forbindelse med postdirektivet, men ikke datalagringsdirektivet.
Erna Solberg Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Øyvind Halleraker Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Peter Christian Frølich Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Torill Eidsheim Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Knut Arild Hareide Nei
Jeg står selvsagt fullt og helt på KrFs standpunkt om at Norge ikke skal søke om medlemskap i EU, men beholde dagens tilknytningsformer. Det er sikkert kjent at jeg personlig er av en annen oppfatning enn flertallet i partiet mitt om dette. Men det er selvsagt partiets vedtatte politikk jeg kommer til å legge til grunn og stemme for i Stortinget.
Nei
Nei, KrF står fast på dagens paragraf 93.
Ja
Ja, KrFs politikk er at Norges forhold til EU skal bygge videre på EØS-avtalen.
Ja
En bilateral handelsavtale er ikke noe alternativ i denne sammenhengen.
Vet ikke
Dette har KrF ikke drøftet. Bruk av reservasjonsretten drøftes når saken ligger på bordet.
Ja
Reservasjonsretten i EØS må kunne benyttes aktivt i særlig viktige spørsmål.
Astrid Aarhus Byrknes Nei
Eg meiner vi klart skal stå utanfor EU – altså NEI til medlemskap i EU.
Nei
Eg støtter ikkje ei slik grunnlovsendring.
Ja
Eg foretrekk EØS framfor EU.
Ja
Eg foretrekk EØS framfor bilateral handelsavtale.
Nei Ja
Tom Roger Hansen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Tom Sverre Tomren Vet ikke
MDG har ikke tatt stilling til dette spørsmålet, ettersom det ikke per i dag er en aktuell problemstilling. Norge har sagt nei to ganger i 1972 og 1994, og MDG vil ta standpunkt om og når det blir aktuelt med en ny folkeavstemming en gang i fremtiden.
Vet ikke
Vi ser verken behovet for eller problemet med en slik lovendring. Dersom en rådgivende folkeavstemming en gang i fremtiden tar stilling til EU-spørsmålet, forutsetter vi at Stortinget respekterer folkets avgjørelse, uansett utfall.
Vet ikke
Demokratisk medbestemmelsesrett er et viktig prinsipp for MDG. Derfor er dagens situasjon problematisk, men MDG ønsker å sammen med andre grønne partier i Europa arbeide for å tilpasse EØS-avtalen og tilhørende EU-strukturer prinsippene for en grønn økonomi.
Vet ikke
Prinsipielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av avtalens åpenbare demokratiske svakheter. Før vi tar endlig stilling til tilknyttings form må det likevel være avklart om norge oppnå tilnærmet like gode betingelser som vi i dag har gjennom EØS (og tilgang til EUs indre marked) i en ny handelsavtale eller ikke. Først når dette er avklart kan vi ta endelig stilling til spørsmålet.
Ja
MDG vil gå inn for å bruke reservasjonsretten aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk. Generelt mener vi at det ofte er lite hensiktsmessig å konkurranseutsette tjenester som er tungt finansiert av det offentlige, som for eksempel kollektivtransport.
Ja
Vi mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Hvis dette ikke fungerer må avtalen erstattes av en eller flere demokratisk jevnbyrdige handelsavtaler. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og MDG ser potensiale til gjennomslag gjennom samarbeid med våre søsterpartier i Europa.
Alexander N. Sørnes Nei Nei Ja Nei
Nei, og det er viktig å påpeke at en slik handelsavtale faktisk er et alternativ.
Ja
Ja, det holder å se til England for å se hvor galt det kan gå når togtrafikken konkurranseutsettes.
Ja
Ja. Det er ikke lenge siden Norge ble kåret til det "flinkeste" landet når det gjelder å implementere EU-direktiv - bedre enn noe EU-land. Reservasjonsretten bør benyttes aktivt helt fram til EØS-avtalen avvikles for godt.
Odd Arild Viste Nei Nei Ja Nei
Nei, Rødt ønsker en handelsavtale fremfor EØS, og jobber for å få til en folkeavsteming om dette.
Ja Ja
Kjersti Toppe Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Sigrid Brattabø Handegard Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Audun Lysbakken Nei Nei Ja Nei Ja
Ja, hvis det kommer et slikt krav fra EU vil SV at Norge avviser det.
Ja
Gina Barstad Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Terje Breivik Ja Nei Nei Ja Vet ikke
Kan for lite om detaljene i Jernbanepakke IV til å svara ja eller nei.
Ja
Åsta Årøen Nei
Nei. Og i all fall ikkje de neste 10 årene.
Nei
Nei, i utgangspunktet ikkje. Men eg meiner det er naturleg å følge folkeavstemningsresultatet for Stortingsrepresentane.
Ja Vet ikke
Da måtte eg vurdere avtalen konkret…
Nei Ja
Ja, for eksempel mht datalagringsdirektivet og andre prinsipielle saker som berører individet særlig sterkt.
Møre og Romsdal Møre og Romsdal
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Else-May Botten Ja
Jeg er for EU-medlemsskap, men forholder meg til foljeavstemmingens nei. Det er ikke på den politiske dagsorden å vurdere en ny runde på medlemsskap nå. Ikke tema eller på dagsordenen nå. Derfor er jeg opptatt av at vi benytter dagens EØS-avtale på en best mulig måte.
Ja
Jeg har fremmet forslaget som ligger til grunnlovsendringen sammen med Svein Roar Hansen. Å endre grunnlovens pgf 93 i tråd med forslaget vil ikke gjøre det lettere melde Norge inn i EU, som det påstås i spørsmålsstillingen. Det er folkeavstemmingen som avgjør om Norge skal bli medlem av EU , om det blir en tredje avstemming. Problemstillingen er om det skal være ¼ elle 1/3 av stortinget som skal kunne blokkere et eventuelt nei i folkeavstemmingen. Forslagets poeng er lage en parallellitet til endring av grunnloven, som gjøres med 2/3 flertall etter et valg.
Ja
EØS er viktig for å få tilgang til det indre marked. Det er bra for å sikre arbeidsplasser og også tilgang til arbeidskraft. Medlemsdebatt om EU er ikke tema nå.
Ja
Vi må ha EØS -avtalen. Å bygge handel med de Europeiske landene nå gjennom egne frihandelsavtaler er et helt feil spor. Da begir vi oss utpå tynn is og tar sjanser. Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får.
Vet ikke
Direktivet er ikke vedtatt i EU enda. Vi bør være proaktive å bidra til at direktivet får et innhold vi kan takke ja til, fremfor å tvinne fingrer og passive.
Vet ikke
Vi må bruke handlingsrommet mer og være aktiv i starten av prosessene med de ulike direktivene. Slik får vi reell innflytelse og bedre resultater for landet vårt.
Fredric Bjørdal Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Eg er ikkje tilhengjar av å konkurranseutsetje persontrafikken, heller ikkje når det kjem til tog og bane. Jernbanepakke IV er ikkje ferdig handsama i EU, og regjeringa jobbar saman med land i EU som har liknande politikk som oss for at EU-politikken skal bli best mogleg. Det er for tidleg å seie no om ein skal legge ned veto mot eit direktiv som ikkje enno er vedteke.
Nei
Nei, berre i heilt spesielle høve der ein ikkje har nådd fram med anna påverknad.
Tove-Lise Torve Ja
Ja. Men jeg vil ha folkeavstemming, og at folkeavstemmingen skal være forpliktende for oss folkevalgte. Det er ikke aktuelt for meg å stemme for medlemskap i EU i Stortinget dersom folket har sagt nei. Det er ikke aktuelt å søke medlemskap i EU med rødgrønn regjering.
Ja
Jeg støtter dette forslaget. Men som premiss for å støtte forslaget ligger det at et flertall av Norges befolkning må ha sagt ja til å bli medlem av EU gjennom folkeavstemming.
Vet ikke
Vi er avhengig av EØS-avtalen så lenge vi ikke er medlemmer av EU. EØS-avtalen er helt avgjørende for Norge både m.t.p. Næringsliv, arbeidsliv, utenrikspolitikk, osv.
Ja
Jeg foretrekker EØS-avtalen framfor en bilateral handelsavtale fordi EØS-avtalen er viktig for Norge også på andre områder enn handel.
Vet ikke
Konkurranseutsetting av persontogtjenester er ikke Arbeiderpartiets politikk. Det er stor uenighet om Jernbanepakke IV i EU, spesielt om punktet vedr. konkurranseutsetting. Direktivet vil tidligst være klart etter Europaparlamentvalget i 2014. Fram til da er regjeringens innstilt på å påvirke aktuelle samarbeidspartnere i Europa til å si nei til konkurranseutsetting.
Nei
Jeg mener regjeringens holdning til bruk av reservasjonsretten gjennom EØS-avtalen brukes klokt og må vurderes fra sak til sak.
Eva Vinje Aurdal Ja
Ja, Norge bør bli medlem.
Ja Ja Ja Vet ikke Nei
Harald Nesvik Vet ikke
Ikke aktuell problemstilling.
Nei Ja Ja Nei Nei
Oskar Grimstad Vet ikke
Tja, kvifor d?
Nei Ja Ja Nei Ja
Mette Hanekamhaug Vet ikke
Vi i Fremskrittspartiet har valgt å fristille våre medlemmer i dette spørsmålet. Årsaken er at vi ønsker at det skal avholdes bindende folkeavstemming i spørsmålet. Valget blir således hemmelig.
Ja
Dette forslaget er ikke ment som et forslag for å regulere EU-spørsmålet, og det er synd at «Nei til EU» forsøker å tolke lovendringen på en slik måte. Denne lovendringen, som vi støtter, er fordi det skal være samme krav for endring i Grunnloven og krav for eventuell inngåelse av internasjonale avtaler. All den tid vi mener det skal gjennomføres bindende folkeavstemming i spørsmålet om EU er disse to sakene ikke relatert til hverandre.
Ja
Jeg mener at deler av EØS-avtalen med fordel kunne vært gjennomgått med sikte på noen endringer, men støtter Norges medlemsskap i EØS. Avveiing mellom EØS og EU blir avgjort gjennom folkeavstemming.
Ja
Jeg mener at deler av EØS-avtalen med fordel kunne vært gjennomgått med sikte på noen endringer, men støtter Norges medlemsskap i EØS.
Nei
Nei. Vi i Fremskrittspartiet ønsker et bedre og mer effektivt tilbud for persontrafikken på jernbanen, og støtter derfor en større konkurranse innenfor sektoren.
Ja
Et slikt spørsmål er vanskelig å besvare. Jeg mener politiske avgjørelser skal foretas på grunnlag av hva som er til det beste for landet og dets innbyggere, og ikke la prinsipper/politisk ideologi komme foran. Jeg mener derfor at å si at reservasjonsretten på generelt grunnlag må brukes mer blir feil, hva om nesten alt som kommer fremover er til det beste for landet? Det avgjørende for eventuelt motstand mot eller støtte for en sak bør være sakens viktighet eller betydning, ikke om det kommer fra EU eller ikke. Når det er sagt mener jeg at vi i langt flere saker enn i dag med fordel kunne ha benyttet oss av reservasjonsretten oftere, og i de tilfeller en finner det nødvendig å bruke den bør vi gjøre det – uavhengig av EUs eventuelle reaksjoner på dette.
Helge Orten Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på er å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Elisabeth Røbekk Nørve Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Rigmor Andersen Eide Nei Nei
Nei, men legger stor vekt på folkeavstemninger.
Ja Ja
Ja. Tror mer på EØS enn handelsavtaler .
Nei
Nei. Er for konkurranse.
Ja
Ja i viktige prinsippielle og nasjonale spørsmål bør den brukes mer aktivt.
Steinar Reiten Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Kjenner ikke innholdet i Jernbanepakke IV godt nok til å kunne svare.
Ja
Erik Kristoffer Jenset Nei Nei Ja
Ja, og avtalen er overmoden for reforhandling.
Vet ikke
Må selvsagt se handelsavtalen først for å kunne måle dem mot hverandre.
Ja
Ja. Allerede er det slik at helhetlig ansvar og langsiktighet i anbud mangler i Norge.
Ja
Ja. Og vi må være flinkere til å tilpasse direktiv til vårt land, spesielt innenfor transportsektoren.
Styrk Finnøy Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Kjell Bjarne Dahl Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Jenny Klinge Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Geir Inge Lien Nei Nei Ja Nei
Nei, en handelsavtale er bedre.
Ja
Ja, dette er en viktig sak.
Ja
Ingrid Opedal Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Kim Thoresen-Vestre Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Pål Farstad Nei Nei
Nei, ikke ut fra dagens situasjon.
Ja Ja Nei Nei
Norge bør bruke reservasjonsretten når det er nødvendig, ikke ha et prinsipielt utgangspunkt om å bruke den mer aktivt.
Britt Giske Andersen Nei Nei Ja Ja Nei Nei
Norge bør bruke reservasjonsretten når det er nødvendig, ikke ha et prinsipielt utgangspunkt om å bruke den mer aktivt.
Nordland Nordland
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Lisbeth Berg-Hansen Ja
Jeg har lenge vært tilhenger av et norsk medlemskap i EU. To ganger har et flertall sagt nei til EU, og det både respekterer jeg og forholder jeg med til.
Ikke svart Ikke svart Ja
Jeg kommer fra et fylke som har et stort og sterkt eksportretta næringsliv. Regner vi eksport pr. innbygger basert på hvor virksomhetene ligger er Nordland Norges femte største eksportfylke, og EØS avtalen gir næringslivet en forutsigbar og akseptabel tilgang til vårt viktigste marked, det europeiske. Særlig gjelder dette for sjømatnæringa, og EØS avtalen er avgjørende for denne og svært mange arbeidsplasser i Nordland.
Ikke svart Vet ikke
Arbeiderpartiet er opptatt av å utnytte de mulighetene og handlingsrommet som ligger i EØS avtalen, der er det fortsatt potensial for at mye kan bli bedre.
Eirik Sivertsen Ja
Jeg mener at Norge burde blitt medlem av EU, men respekterer og forholder meg til at et flertall i folkeavstemming om spørsmålet har sagt nei.
Ikke svart Vet ikke Ja
Jeg mener at EØS-avtalen gir Norge akseptable muligheter for tilgang til det europeiske fellesmarkedet. Nordland eksporterte for ca 14 000 millioner kroner til EU i 2011, avtalen er derfor viktig for mange tusen arbeidsplasser i Nordland.
Vet ikke Vet ikke
Arbeiderpartiet er oppptatt av å utnytte de mulighetene og det handlingsrommet som ligger i EØS-avtalen, der er det fortsatt potensial for å bli bedre.
Anna Ljunggren Ja
Min personlige mening er at Norge bør bli medlem i EU.
Vet ikke
Jeg anser dette som et irrelevant spørsmål. Arbeiderpartiet vil at en eventuell folkeavstemning og resultatet av denne skal legges til grunn for et eventuelt medlemskap i EU.
Nei
Personlig vil jeg foretrekke et EU-medlemskap, men dette skal avgjøres ved folkeavstemning.
Ja Vet ikke
Forslaget skal nå til behandling og det er ventet at det endelige direktivet ikke er klart før tidligst i etterkant av valget til Europaparlamentet i 2014. Det er betydelig motstand i mange EU-land mot konkurranse på persontrafikk på jernbane. Det er derfor svært uklart hva det endelige direktivet vil innebære. Dette vet vi altså neppe før tidligst i 2014. Aps politikk er at vi ikke ønsker å konkurranseutsette persontogtjenester. Dette er også slått fast av Statsministeren og Utenriksministeren ved flere anledninger. Den norske regjeringen skriver i EØS-arbeidsprogrammet at «det fra norsk side vil arbeides for at det gis mulighet for nasjonalt handlingsrom, fleksibilitet og gode overgangsordninger». Vår viktigste jobb nå er derfor å samarbeide med andre aktører i Europa som heller ikke ønsker å innføre krav til å konkurranseutsette persontogtjenester.
Vet ikke
Jeg mener reservasajonsretten skal benyttes når det er saklig grunn for det, dette må vurderes fra sak til sak
Kjell Idar Juvik Nei Nei
Vektlegging av folkeavstemning bør være det viktigste når man tar en slik avgjørelse. Ser derfor ingen grunn til endring.
Ja Ja Ja
Ja, da konkurranseutsetting vil kunne føre til en nedbygging av tilbudet på flere strekninger og ikke minst ute i distriktene. Så dette er viktig for at persontrafikktilbudet opprettholdes og styrkes.
Vet ikke
Ingen sterke meninger om dette.
Tone-Helen Toften Ja Nei Nei Nei Ja Vet ikke
Norge bør utnytte handlingsrommet med hensynet til nasjonale tilpasninger mer.
Kenneth Svendsen Nei Ja Ja Vet ikke
Helt avhengig av resultatet av slike forhandlinger.
Nei Ja
Jan-Arild Ellingsen Nei Nei
I utgangspunktet ikke.
Ja Vet ikke
Kommer an på avtalens innhold.
Nei Vet ikke
Det kommer an på saken det gjelder.
Dagfinn Olsen Nei Ja Ja
Ja, men enkelte deler av avtalen bør nok gjennomgås med sikte på endringer.
Ja Nei Ja
Ja der det er nødvendig og viktig for oss som nasjon.
Odd Henriksen Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker. Høyre ønsker å reversere bruk av reservasjonsretten i forbindelse med EUs tredje postdirektiv.
Margunn Ebbesen Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker. Høyre ønsker å reversere bruk av reservasjonsretten i forbindelse med EUs tredje postdirektiv.
Jonny Finstad Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Ingelin Noresjø Nei
Nei, jeg mener Norge fremdeles skal stå utenfor EU, men beholde samme tilknytningsform som i dag. Og det er også i samsvar med KrFs program.
Nei
Nei, KrF ønsker å beholde dagens §93, og det er jeg svært tilfreds med.
Ja
Ja, helt klart. KrF har alltid stått fast på at EØS-avtalen ligger til grunn for Norges forhold til EU. En god EØS-avtale er det beste redskapet for å holde Norge utenfor EU.
Ja
Jeg ser ikke på en bilateral handelsavtale som et alternativ i denne sammenhengen.
Vet ikke
KrF har ennå ikke tatt standpunkt i saken. Bruk av reservasjonsretten vil bli diskutert når saken kommer til Stortinget.
Ja
I særlig viktige spørsmål må reservasjonsretten brukes aktivt. Jeg mener Norge burde brukt den i større grad enn i dag, men man må heller ikke bruke den ukritisk, for da mister denne retten sin legitimitet.
Peter Eide Walseth Ja Ja Nei Ja Vet ikke Nei
Svein H.H. Tennes Nei
Nei, Kystpartiet er prinsipielt imot EU.
Nei
Nei, Kystpartiet støtter ikke en slik endring av Grunnloven.
Ja
Ja, Kystpartiet mener EØS-avtalen er å foretrekke foran norsk EU-medlemskap.
Nei
Nei, en bilateral handelsavtale hadde etter Kystpartiets normer vært et bedre alternativ for Norge.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS absolutt bør brukes mot Jernbanepakke IV.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS bør benyttes mer aktivt.
Bjørn Økern Nei Nei Ja Ikke svart Ja Ja
Alf Petter Hansen Nei
Nei. Det er større grunn enn noen gang å si nei til medlemskap.
Nei
Nei. Forslaget til endring er etter mitt syn et taktisk trekk for å gjøre innmelding enklere når det blir aktuelt en dag. (Tilhengerne har ikke gitt opp, men har langsiktig mål om medlemskap.)
Nei
EØS-avtalen er blitt inført bak ryggen til folket, uten at det har blitt pekt på alternativer. Det er defensivt å si ja til EØS for å slippe medlemskap i EU. Både EØS og EU-medlemskap er etter mitt syn én stor sak som NKP må vise tydelig motstand mot. Kravet er folkesvstemning om EØS-avtalen etter at handelsavtale er forhandlet.
Nei
Bilaterale handelsavtaler har landet gode erfaringer med. Dette er i høyeste grad å foretrekke, framfor å måtte innføre EU-lover i rasende tempo!
Ja
Ja. Dette er en sak der reservasjonretten må brukes. Konkurranseutsetting vil etter mitt syn føre til dyrere reiser og dårligere kvalitet på strekninger som ikke er profitable for private selskaper. (For eksempel Nordlandsbanen - som jo burde bli bygget ut til NordNorgebanen. En kampsak for NKP i utallige år!)
Ja
Ja. Reservasjonsretten må brukes aktivt så lenge landet har EØS-avtale. Alle regler/lover som ikke er i arbeidsfolks interesser, eller i samfunnets interesser, må det brukes reservasjon mot.
Ingeborg Steinholt Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Janne Sjelmo Nordås Nei Nei Nei
Vil ikke ha noen av delene.
Nei
Vil ha bilateral handelsavtale.
Ja Ja
Willfred Nordlund Nei Nei
NEI – av den enkelte grunn at om det hypotetisk skulle bli et flertall i befolkningen så vil nok også dette bli reflektert blant partiene ved valg.
Ja Nei Ja Ja
Marius Meisfjord Jøsevold Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Astrid Olsen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Arne Ivar Mikalsen Nei
Ikke nå.
Ja Ja Ja Nei Ja
Ja. Gjerne det. Kunne godt ha vært testet noen grenser.
May Valle Nei
Nei. Det er ingenting som tilsier at det er fornuftig på nåværende tidspunkt.
Nei
Nei det gjør jeg ikke. Det bør ikke være nødvendig.
Ja Ja
Det har jeg ikke forutsetning for å svare veldig tydelig på. Handel er viktig å regulere gjennom avtaler med de andre europeisk land - men det er langt flere internasjonale forhold man trenger å samarbeid om… For eksempel fattigdomstiltak, felles arbeidsmarked..etc. Hva som kan puttes inn i en bilateral handelsavtale er jeg usikker på. Svaret vil da sannsynligvis være ja.
Nei
Erfaringer viser vel at konkurranse har kun en begrenset tids positiv effekt. Men konkurranse kan være sunt for å få inn mer spesifikke krav til driver. Svaret er nei.
Vet ikke
Det virker som om reservasjonsretten ikke brukes når det er anledning til det fordi de styrende(les regjering og stortingsflertall) ikke har interesse av å bruke den… En aktiv bruk vil da også vise hvilke politiske prioriteringer som de styrende i landet har… Ut fra mitt ståsted så kan det virke som at engasjementet reiser seg når det gjelder enkelte særinteresser.. Kanskje mer offentlig debatt om alle direktiv som er på trappene kan skape større bevissthet . Debatten er viktig og bevisstheten om konsekvensene av et direktiv - det er konklusjonen og vurderingene ut fra dette som må være avgjørende om reservasjonsretten skal brukes.
Nord-Trøndelag Nord-Trøndelag
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Ingvild Kjerkol Vet ikke
Jeg mener det ikke er en aktuell problemstilling.
Ja
Jeg støtter forslag til endring i grunnloven.
Vet ikke
Jeg mener EØS-avtalen definerer et godt grensesnitt mot EU, så lenge en ny medlemsdebatt ikke er aktuell.
Ja Ja Vet ikke
Norge bør bruke reservasjonsretten når det er fornuftig og i tråd med norske interesser.
Arild Stokkan-Grande Ja
I utgangspunktet er jeg for norsk EU-medlemskap, men det kommer ikke til å bli aktuelt før et stort flertall av befolkningen over lengre tid er for. Det kommer derfor ikke til å bli aktuelt i neste stortingsperiode.
Ja
Ja. Men dersom EU-søknad er aktuelt kommer jeg til å følge resultatet av folkeavstemming, og forventer det samme av andre folkevalgte.
Ja Ja
Urealistisk. Farlig for Norge om vi sier opp EØS.
Vet ikke
Arbeiderpartiet ønsker ikke å konkurranseutsette persontogtrafikken. Jernbane er et integrert system, med store faste kostnader. Det norske togmarkedet er lite egnet for konkurranse. Jernbanepakke IV er til behandling i EUs organer, men det er ikke ventet vedtak før etter parlamentsvalget i 2014. Hvilke direktiver jernbanepakke IV eventuelt vil inneholde vil altså ikke være klart før senere. Det er vanskelig å mene at man skal legge ned et veto mot direktiver ingen kjenner innholdet i. Regjeringen jobber opp mot de landene i EU som har sammenfallende syn med oss. Jeg mener at det som er viktigst nå er at Norge bruker kanalene vi har til å påvirke innholdet av jernbanepakke IV.
Nei
Vi bør først og fremst følge prosessene tettere slik at vi i sterkere grad kan påvirke resultatet.
Jorid Holstad Nordmelan Nei Nei Ja Ja
Ja, dersom det er eneste mulighet for å unngå konkurranseutsetting.
Ja
Det bør vi kunne.
Ja
Terje Sørvik Nei
Nei, det er ikke en akuelt problemstilling akkurat nå.
Ja Ja
Ja, EØS-avtalen dekker vårt behov for forpliktende samarbeid med Europa siden det ikke er aktuelt med EU-medlemskap for øyeblikket.
Ja Ja Ja
Ja, vi bør bruke den når det er formålstjenelig for å sikre Norges interesser.
Robert Eriksson Nei
NEI. (Absolutt overhode IKKE.)
Nei
Dette forslaget var oppe til første gangs behandling i inneværende stortingsperiode. Jeg stemte den gang for å opprettholde kravet på 3/4 flertall. Det vil jeg også gjøre ved andregangs behandling. Altså jeg vil fortsatt stemme for å beholde kravet om 3/4 flertall.
Ja
Vil ikke ha noen av delene. Men må jeg velge foretrekker jeg EØS-avtalen.
Nei
Nei, da vil jeg foretrekke en frihandelsavtale.
Nei
Nei, jeg er for økt konkurranse i persontrafikken. I dag fungerer konkurransen godt både innen fly, båt og buss. Jeg ser ingen grunn til at det ikke også skal kunne fungere godt når det gjelder persontrafikk på jernbane.
Ja
Ja. I tillegg vil jeg som stortingsrepresentant arbeide for å få reforhandlet store deler av EØS-avtalen, om jeg ikke vinner frem med å få den erstattet med en frihandelsavtale.
Stein Arve Torgnesøy Nei Vet ikke
Jeg er ikke veldig opptatt av teknikken her, da jeg legger til grunn at vi skal respektere utfallet av en folkeavstemning, selv om denne er rådgivende. Prinsippielt mener jeg at folkeavstemninger skal være bindende.
Ja
Ja, gitt at vi får en reforhandling og resultatet blir mer i retning av en ren frihandelsavtale.
Nei Nei
Nei. Det ville være en fordel for alle.
Vet ikke
Umulig å svare ja eller nei på. Kommer an på saken, men jeg er uenig i dagens regime hvor Norge implementerer så og si uavkortet alt som kommer som EU-forordninger.
Elin Rodum Agdestein Nei
Ikke på nåværende tidspunkt. Det er ikke aktuelt å erstatte EØS-avtalen med EU-medlemskap i kommende stortingsperiode.
Nei
Høyre fastholder kravet om 3/4 flertall.
Ja
På det nåværende tidspunkt og slik situasjonen nå er i EU, så er vi tilfreds med at EØS-avtalen er rammen for Norges tilknytning til EU.
Ja
Ja, vi foretrekker EØS, bilateral avtale er ikke et alternativ for Høyre. Det er viktig å sikre adgang til markedene i EU som Norges viktigste eksportområde.
Nei
Nei, vi ønsker ikke å bruke reservasjonsretten her. Jf forøvrig erfaringene med Gjøvikbanen.
Nei
Viktigere enn å bruke reservasjonsretten er å komme tidlig inn i prosessene og påvirke lovgivningen. Reservasjonsretten bør kun brukes i prinsipielt viktige saker.
Gunnar Viken Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Johan Fossan Nei Nei Ja Nei
Nei (med et lite forbehold om innholdet i en evt handelsavtale).
Ja Ja
Åste Marie Lande Lindau Nei Nei
Et EU-medlemskap bør gjøres med folkeavstamming.
Ja
Ja, EØS er bedre enn EU-medlemskap.
Ja
Ja, bør se realiteten om det er mulig å melde seg ut av EØS. Ser også faren for at det blir EU-medlemskap i stede for bilateral handelsavtale.
Vet ikke
Her bør man se hva som er best egnet for Norge. Hvis man ser på hvor det allerede er konkurranse på jernbanen så går disse mye bedre enn der det ikke er konkurranse. Eks Flytoget, dette går bra uten subsidier også.
Ja
Norge bør ikke godta alle direktiver som kommer fra EU. Alt må sees på hva som er best for Norge. Det er litt for mange direktiv som er godtatt uten noe videre vurdering av hva som er best for Norge i sin helhet.
Wenche Kristiansen Nei
Nei, Kystpartiet er prinsipielt imot EU.
Nei
Nei, Kystpartiet støtter ikke en slik endring av Grunnloven.
Ja
Ja, Kystpartiet mener EØS-avtalen er å foretrekke foran norsk EU-medlemskap.
Nei
Nei, en bilateral handelsavtale hadde etter Kystpartiets normer vært et bedre alternativ for Norge.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS absolutt bør brukes mot Jernbanepakke IV.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS bør benyttes mer aktivt.
Trude Blomseth Thy Vet ikke
Jeg tilhører den mindre kjente tja til EU-fraksjonen, og er usikker på hva jeg mener er best med tanke på medlemsskap eller ikke. Miljøpartiet De Grønne har ikke tatt stilling til dette spørsmålet, ettersom det ikke per i dag er en aktuell problemstilling. Norge har sagt nei to ganger i 1972 og 1994, og MDG vil ta gå inn for et standpunkt dersom det blir aktuelt med en ny folkeavstemming en gang i fremtiden. På helgens landsmøte vedtok vi følgende formulering: "Samarbeide med grønne partier i Europa for å tilpasse EØS-avtalen og tilhørende EU-strukturer prinsippene for en grønn økonomi. Samtidig må Norge markere motstand mot EU-regler som svekker handlingsrommet for grøn politikk." Dette stiller jeg meg bak.
Nei
Jeg ser ikke behovet for en slik lovendring. Dersom en rådgivende folkeavstemming en gang i fremtiden tar stilling til EU-spørsmålet, forutsetter jeg at Stortinget respekterer folkets avgjørelse, uansett utfall.
Nei
Demokratisk medbestemmelsesrett er et viktig prinsipp for Miljøpartiet De Grønne. Derfor er dagens situasjon problematisk og enten fullt EU-medlemskap eller en mer normal handelsrelasjon (Norge utenfor både EU og EØS) ville på hver sin side vært å foretrekke.
Nei
Prinsippielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av dens åpenbare demokratiske svakheter. I praktisk politikk vil det være viktig at man igjennom normale handelsrelasjoner ville kunne fått opp mot like gode betingelser og tilgang til Eus indre marked som vi i dag har gjennom EØS.
Ja
MDG vil gå inn for å bruke reservasjonsretten aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk, selv om dette ville fått konsekvenser for EØS-avtalen. Generelt mener vi at det ofte er lite hensiktsmessig å konkurranseutsette tjenester som er tungt finansiert av det offentlige, som for eksempel kollektivtransport.
Ja
Vi mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Hvis dette ikke fungerer må avtalen erstattes av en eller flere demokratisk jevnbyrdige handelsavtaler. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og EU-direktiver kan like gjerne legge til rette for mer grønn politikk enn mindre.
Tor Erik Berg Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Marit Arnstad Nei Nei Ja Nei Vet ikke
Det bør være mulig å påvirke innholdet før det kommer dithen at reservasjonsretten blir aktuell. For Norge er det viktig å forhindre konkurranseutsetting av persontransport.
Vet ikke
Må vurderes fra sak til sak.
Bjørn Arild Gram Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Anne Kolstad Nei Nei
Nei, jeg støtter ikke dette forslaget.
Ja Nei Ja Ja
Ola Kristian Johansen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Andre N. Skjelstad Nei Nei
Nei, den vil jeg stemme i mot, på samme vis som jeg stemte i mot tilsvarende forslag i 2008.
Ja
Ja, definitivt.
Ja
EØS-avtalen er en viktig bærebjelke i Norges samarbeid med EU landene, og avgjørende for vår økonomi. Med det kunnskapsgrunnlag vi har i dag, kan jeg ikke se at vi kan si opp EØS-avtalen. Hva som blir situasjon om vi får en omfattende endring av europeisk økonomi og politikk med f.eks et eurosammenbrudd, vil jeg ikke spekulere i nå. Jeg vil imidlertid ha Norges interesser som det avgjørende i min vurdering i dette spørsmålet.
Vet ikke
Jeg har behov for betydelig mer informasjon om denne saken, før jeg trekker en konklusjon.
Ja
Ja definitivt. Norge burde bl.a. reservert seg mot datalagringsdirektivet og patentdirektivet.
Iren Opdahl Nei Nei
Nei, den vil jeg stemme i mot.
Ja
Ja, definitivt.
Ja
EØS-avtalen er en viktig bærebjelke i Norges samarbeid med EU landene, og avgjørende for vår økonomi. Med det kunnskapsgrunnlag vi har i dag, kan jeg ikke se at vi kan si opp EØS-avtalen. Hva som blir situasjon om vi får en omfattende endring av europeisk økonomi og politikk med f.eks et eurosammenbrudd, vil jeg ikke spekulere i nå. Jeg vil imidlertid ha Norges interesser som det avgjørende i min vurdering i dette spørsmålet.
Vet ikke
Jeg har behov for betydelig mer informasjon om denne saken, før jeg trekker en konklusjon.
Ja
Ja definitivt. Norge burde bl.a. reservert seg mot datalagringsdirektivet og patentdirektivet.
Oppland Oppland
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Rigmor Aaserud Ja
Jeg er i utgangspunktet for EU-medlemskap, men det er ikke en aktuell problemstilling nå.
Vet ikke
Jeg mener resultatet av en evnt folkeavstemming vil være avgjørende, dersom deltakelsen er god.
Nei
EØS-avtalen fungerer greit i dag, men jeg mener det er feil å ikke ha innflytelse på beslutninger som påvirker norske interesser.
Ja Vet ikke
Det er ikke mulig å mene noe om nå. Jernbanepakke iv er ikke klar.
Vet ikke
Vi bør bruke det handlingsrommet som EØS-avtalen gir.
Tore Hagebakken Nei
Jeg er i utgangspunktet positiv til EU, men jeg mener ikke medlemskap er en aktuell problemstilling å ta opp nå eller de nærmeste årene. EØS-avtalen fungerer bra for norske interesser og jeg mener ikke norsk EU-medlemskap er noe vi bør jobbe for nå.
Vet ikke
Dersom man skal holde folkeavstemming om EU spørsmålet, mener jeg man resultatet av denne vil være avgjørende for et vedtak.
Ja
Jeg er for EØS-avtalen, jeg mener EU-medlemskap ikke er et alternativ nå, heller ikke i neste 4 årsperiode.
Ja Vet ikke
Jernbanepakke IV er såvidt jeg vet ikke klar enda.
Vet ikke
Norge bør benytte alle de mulighetene som ligger i EØS avtalen. Om den bør benyttes mer aktivt avhenger fra sak til sak.
Stine Renate Håheim Nei Nei Ja Vet ikke
Vil ta stilling til dette dersom det en dag foreligger en bilateral handelsavtale.
Ja
Jeg mener Norge ikke bør innføre direktiv som tvinger oss til å konkurranseutsette persontrafikken på jernbanen.
Vet ikke
Jeg vil ta stilling til enkeltdirektiver når de kommer. Generelt mener jeg Norge har mye å tjene på å drive en mer aktiv politikk for å påvirke direktiver før de blir vedtatt i EU. Jeg mener at reservasjonsretten i EØS er reell og bør brukes dersom direktiver strider mot viktige norske interesser.
Kjersti Stenseng Nei
Jeg er i utgangspunktet positiv til EU, men jeg mener ikke medlemskap er en problemstilling som er aktuell å ta opp nå eller de nærmeste årene. EØS-avtalen fungerer bra for norske interesser og jeg mener ikke norsk EU-medlemskap er noe vi bør jobbe for nå.
Vet ikke
Dersom man skal holde folkeavstemming om EU-spørsmålet, mener jeg resultatet av denne vil være avgjørende for et vedtak. Usikker på om jeg ville støtte et slikt forslag om endring av grunnloven dersom jeg skulle være med å behandle det.
Ja
Jeg er for EØS-avtalen, jeg mener EU medlemskap ikke er et alternativ nå, heller ikke i neste 4 årsperiode.
Ja
Ja, det ville jeg.
Vet ikke
Jernbanepakke IV er såvidt jeg vet ikke klar enda.
Vet ikke
Norge bør benytte alle de mulighetene som ligger i EØS-avtalen. Om den bør benyttes mer aktivt avhenger fra sak til sak.
Morten Ørsal Johansen Nei Nei Ja Vet ikke
Det kommer selvsagt helt an på innholdet av avtalen.
Nei Ja
Harald Eivind Bakke Ja Ja Nei Ja Nei Nei
Olemic Thommessen Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Jørand Ødegård Lunde Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på er å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker. Høyre ønsker å reversere bruk av reservasjonsretten i forbindelse med Eus tredje postdirektiv.
Hilde Ekeberg Nei
Nei, jeg synes ikke at Norge bør arbeide for et medlemskap i EU på nåværende tidspunkt.
Nei
Nei, jeg er enig med KrFs linje om å stå fast på dagens § 93.
Ja
Ja, jeg mener at EØS-avtalen er en fornuftig plattform for europeisk samarbeid på det nåværende tidspunkt.
Ja
Ja. Jeg mener det er urealistisk å få til en slik avtale. Jeg tror at et forsøk på å oppnå en slik avtale har større sannsynlighet for å ende opp med at Norge blir presset til å søke om medlemsskap.
Vet ikke
KrF har ikke avklart sitt syn på dette ennå, men vil selvsagt gjøre det når saken kommer opp til politisk behandling.
Ja
På dette punktet syns jeg formuleringen fra vårt nylig vedtatte stortingsprogram er dekkende for mitt syn: Reservasjonsretten i EØS må kunne benyttes aktivt i særlig viktige spørsmål.
Gerd Myklebust Wang Nei
Nei. Vi mener Norge skal beholde dagens tilknytningsformer.
Nei Ja Ja
Ja. Jeg kjenner ikke til at en slik bilateral handelsavtale er et alternativ.
Vet ikke Ja
Ja. I særlig viktige spørsmål må reservasjonsretten kunne benyttes.
Svein H.H. Tennes Nei
Nei, Kystpartiet er prinsipielt imot EU.
Nei
Nei, Kystpartiet støtter ikke en slik endring av Grunnloven.
Ja
Ja, Kystpartiet mener EØS-avtalen er å foretrekke foran norsk EU-medlemskap.
Nei
Nei, en bilateral handelsavtale hadde etter Kystpartiets normer vært et bedre alternativ for Norge.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS absolutt bør brukes mot Jernbanepakke IV.
Ja
Ja, Kystpartiet mener reservasjonsretten i EØS bør benyttes mer aktivt.
Ola Tellesbø Nei
Norge skal ikke bli medlem av EU.
Nei Ja
Ja, men alternativet til EØS vil aldri bare være EU-medlemskap.
Nei Ja Ja
Ja, men det viktigste er å få Norge fristilt fra EØS-avtalen. Den er for inngripende i vår selvbestemmelse. Vi må selv kunne begrense konkurranseutsettingen og i stedet opprettholde en nasjonal blandingsøkonomi med den suksessen dette har vært.
Turid Thomassen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Ja. Vi har jo knapt brukt den...
Anne Tingelstad Wøien Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Ja, absolutt.
Ivar Odnes Nei Nei Ja
Egentleg ingen av delene, men vil akseptere EØS før EU-medlemskap.
Nei Ja Ja
Aksel Hagen Nei Nei Ja
Ja, men en søkt problemstilling.
Nei Ja Ja
Anne Lise Fredlund Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Ketil Kjenseth Vet ikke
Det kommer an på både EU og Norges utvikling. De neste 8 årene ser jeg det som uaktuelt med en ny søknad.
Nei Ja
Pr i dag; ja.
Ja Nei Nei
Ingjerd Thon Hagaseth Nei Nei Ja Ja Nei Ja
Ja om nødvendig.
Oslo Oslo
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Jens Stoltenberg Ja
Kandidaten har gitt et samlet svar på spørsmålene: “Jeg stiller til valg på Arbeiderpartiets stortingsvalgprogram for 2013-2017. Arbeiderpartiets politikk om Norges forhold til EU og EØS-avtalen er omtalt i programmet.”
Ikke svart Nei Ja Ikke svart Ikke svart
Hadia Tajik Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Jonas Gahr Støre Ja
Kandidaten har gitt et samlet svar på spørsmålene: "Jeg stiller til valg på Arbeiderpartiets stortingsvalgprogram for 2013-2017. Der er Norges forhold til EU og EØS-avtalen omtalt."
Ikke svart Nei Ja Ikke svart Ikke svart
Marianne Marthinsen Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Jan Bøhler Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Marit Nybakk Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Truls Wickholm Nei Nei Ja Ja
Hva inneholder den/de? Veldig uklart spørsmål.
Vet ikke
Spørsmål fem og seks er spørsmål det ikke er mulig å svare kategorisk på.
Vet ikke
Prableen Kaur Vet ikke
Det har jeg ikke helt tatt stilling til, men jeg heller mer mot nei.
Vet ikke
Folket har fått muligheten til å delta i to folkeavstemninger, og dersom spørsmålet skulle dukke opp igjen, mener jeg at spørsmålet om EU-medlemskap må avgjøres i en folkeavstemning
Ja Ja Ja Vet ikke
Det er en vurderingssak som må avgjøres i hvert enkelt tilfelle.
Siv Jensen Vet ikke
Det er det opp til folket i folkeavstemning å avgjøre.
Ja
Ja, hvis det betyr at Stortinget følger folkeviljen.
Ja Ja Nei
Nei, FrP mener at jernbanepakken bør innføres.
Ja
Ja, Frp har i enkelte tilfeller (eksempelvis Datalagringsdirektivet) argumentert for at vi ikke trenger å følge EU i alt. Men det er enda viktigere å bruke vår innflytelse FØR vedtak gjøres i EU.
Christian Tybring-Gjedde Nei Nei Ja Nei Nei Ja
Ja. Norge bør tre ut av EØS-avtalen.
Mazyar Keshvari Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Peter N. Myhre Nei Ja Ja Ja Nei Nei
Ine Marie Eriksen Søreide Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Nikolai Astrup Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Michael Tetzschner Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Kristin Vinje Ja Ja Nei
Nei, jeg foretrekker et fullverdig EU-medlemskap.
Ja
Jeg foretrekker EØS-avtalen fremfor bilaterale handelsavtaler.
Nei Nei
Nei. Det viktigste er å involvere seg tidlig for å påvirke prosessene. Reservasjonsretten bør bare benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Mudassar H. Kapur Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Stefan M. B. Heggelund Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Hans Olav Syversen Nei
KrF har i sitt program at Norge ikke skal søke medlemskap neste stortingsperiode, det forholder jeg meg til.
Nei Ja
Det kommer jo an på hva utfallet av et eventuelt EU-medlemskap ville innebære, men KrFs alternativ er helt klart EØS-avtalen.
Ja Vet ikke
Det er for tidlig å si, vi trenger en grundig gjennomgang av direktivet.
Ja
Det er jeg åpen for, ja.
Ann Kathrine Skjørshammer Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Thorhild Helliesen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Rasmus J M Hansson Vet ikke
De Grønne tar stilling til EU-medlemskap hvis det blir aktuelt. Da vil vi avklare om vi mener en forhandling er i Norges interesse, noe som kommer an på omstendighetene. Så tar vi stilling til et eventuelt forhandlingsresultat.
Vet ikke
De Grønne forutsetter at Stortinget respekterer folketflertallets syn en rådgivende folkeavstemning. Vi ser verken behov for eller noe spesielt problem med en eventuelt slik lovendring.
Ja
Ja. EØS er et demokratisk problem, men vi tror ikke problemet blir mindre i andre avtaleformer med EU. De Grønne vil derfor samarbeide med grønne partier i Europa for at EØS-avtalen og tilhørende EU-strukturer skal tilpasses og stimulere grønn økonomi og gi bedre demokratisk medbestemmelse.
Vet ikke
Hvis andre / mer "vanlige" handelsavtaler med EU kunne redusere EØS-avtalens demokratiunderskudd ville vi foretrekke det. Men De Grønne har lite tro på at EU vil dele ut både medbestemmelse og full markedsadgang til ikke-medlemmer.
Ja
De Grønne er skeptiske til å konkurranseutsette tjenester som er tungt offentlig finansiert, for eksempel kollektivtransport. Vi vil bruke reservasjonsretten mot direktiver som direkte hindrer grønn politisk utvikling
Vet ikke
De Grønne vil bruke reservasjonsretten mot direktiver som direkte motvirker grønn politikk. Men hyppig bruk av reservasjonsretten vil slå tilbake i andre saker. Vil vi arbeide for en grønnere politikk i både Norge og EU gjennom samarbeid med grønne søsterpartier. På flere miljøsaker er det Norge som henger etter og EU som kan være lokomotiv.
Fredrik Røe Brevig Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Bjørnar Moxnes Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Ane Hansdatter Kismul Nei Nei Ja Vet ikke
Det er ikke mulig å ta stilling til spørsmålet så lenge det ikke finnes en alternativ bilateral handelsavtale til dagens EØS-avtale.
Ja Ja
Svein Sundsbø Nei Nei Ja Ja Nei Ja
Heikki Holmås Nei Nei Ja
Ja, men jeg "foretrekker" uansett ikke EØS-avtalen.
Nei
Nei. SV vil erstatte dagens EØS-avtale med en mindre omfattende handels- og samarbeidsavtale med EU.
Ja Ja
Ja. Det er en fordel for Norge at vi kan ha en uavhengig stemme i internasjonale spørsmål. Da kan vi ikke være underlagt EU-regler på alle viktige områder.
Ingunn Gjerstad Nei Nei
Nei, det er viktig at suverenitetsavgivelse blir behandlet ved bruk av Grunnlovens §93.
Ja
Ja, men jeg "foretrekker" uansett ikke EØS-avtalen.
Nei
Nei. SV vil erstatte dagens EØS-avtale med en mindre omfattende handels- og samarbeidsavtale med EU.
Ja Ja
Ja. Dette gjelder alle områder der EØS er i strid med norske interesser, men særlig innenfor arbeidslivsfeltet.
Olivia Corso Salles Nei
Nei, for da må jeg flytte tilbake til dit jeg kom ifra.
Nei
Nei, da gir vi ifra oss makten til EU.
Ja
Nå liker jeg i utgangspunktet ikke EØS-avtalen, men ja, heller den enn EU.
Nei
Nei, vi i SV vil heller erstatte dagens EØS-avtale med en mindre omfattende handels- og samarbeidsavtale med EU.
Ja
Ja, absolutt!
Ja
Ja. Det er helt håpløst at Norge sier må si ja til direktiver og regler som nordmenn flest ikke vil ha. Reklame rettet mot barn er ett av mange gode eksempler det. Det gjelder alle områder der EØS er i strid med norske interesser, og særlig innenfor arbeidslivsfeltet.
Trine Skei Grande Nei Nei
Jeg vil følge et flertall i folket, men ikke endre spillereglene.
Ja Ja Nei Ja
Brukes der det trengs, for eksempel datalagringsdirektivet.
Ola Elvestuen Ja Ja
Ja, 25% bør ikke kunne blokkere et slikt vedtak.
Nei Ja Nei Nei
Nei, burde vært brukt mot Datalagringsdirektivet.
Rogaland Rogaland
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Eirin Kristin Sund Ja Ja
Ja, det vil skape parallellitet til grunnlovsendringer, so jo skal ligge over et stortingsvalg. Hvis folket har hat mulighet til å gi uttrykk for sitt in i valg eller folkeavstemming, skal kravet til kvalifisert flertall være 2/3, som ved grunnlovsendring. Hvis det ikke har vært holdt folkeavstemming om spørsmålet, skal det fortsatt keves ¾ flertall, som i dag.
Nei Ja Vet ikke
Jernbanepakke IV er under behandling i EU-systemet, så det gjenstår å se hva utfallet blir. Det er betydelig motstand mot forslaget i flere EU-land. Arbeiderpartiet er skeptisk til om bruk av konkurranseutsetting er et egnet virkemiddel for å bedre jernbanetilbudet på personsiden, men hvordan dette skal håndteres må vurderes i lys av hvordan Jernbanepakke IV utformes når den er vedtatt.
Vet ikke
Arbeiderpartiet vil utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen for å ivareta norske interesser. Reservasjonsretten er et virkemiddel hvis helt sentrale norske interesser står på spill og bruken av denne må veies opp mot ulempene det vil skap at det blir et hull i avtalen som innebærer at Norge ikke lenger deltar på dette området i det indre marked fordi regelverket ikke er ensartet.
Torstein Tvedt Solberg Nei Nei Ja Ja Ja
Jeg vil ikke støtte et forslag i Stortinget som innebærer konkurranseutsetting av persontrafikken.
Vet ikke
Jeg mener det er en ”sak til sak” vurdering
Hege Haukeland Liadal Ja Ja Nei Ja Ja Nei
Øystein Langholm Hansen Nei Nei Ja Ja Ja Ja
Solveig Horne Ja Ja Nei Ja Nei Nei
Bente Thorsen Nei Ja
Jeg vil støtte en grunnlovsendring. Anser det som en styrking av demokratiet.
Ja Ja
Det spørs hva en avtale vil inneholde. Støtter derfor EØS-avtale.
Nei Ja
Roy Steffensen Ja Ja Nei Ja Nei Nei
Helge Thorheim Nei Nei Ja Ja Ja Ja
Bent Høie Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Siri Meling Ja Ja Nei Ja Vet ikke
Til pkt. 5 og 6: Mener generelt at Norge skal være varsom med å benytte reservasjonsretten. Ville vært bedre om vi var medlem i EU og kunne påvirke prosessene innenfra og legge premisser i godt samarbeid med andre land for å ivareta våre interesser.
Nei
Arve Kambe Ja Ja Nei Ja Nei Nei
Tina Bru Ja
Ja, jeg mener Norge på lang sikt er tjent med medlemskap i EU og tettere integrasjon med Europa. Medlemskap i EU bør avgjøres ved folkeavstemming. Så lenge vi ikke er medlem i EU vil Høyre føre an aktiv europapolitikk.
Vet ikke
Ved forrige behandling av dette forslaget mente Høyre at stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og folket for EU-medlemskap kan endres fra en fjerdedel av representantene, til en tredjedel, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning bør kravet om tre fjerdedels flertall (som i dag) fastholdes.
Nei
Nei. Jeg mener EU-medlemskap er å foretrekke.
Ja
Ja. Jeg mener at tilgang til Eus indre marked gjennom EØS-avtalen er viktig.
Nei
Nei. Jeg mener at jernbanepakke IV bør implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. Transportøkonomisk institutt foretok en evaluering av Gjøvikbanen i 2010 som dokumenterte at en anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, og et bedre tilbud til de reisende uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Den beste måten å påvirke lovgivning på er å involvere seg i prosessen tidlig. Høyre mener at reservasjonsretten bør brukes i prinsipielt viktige saker, ikke symbolsaker. Høyre vil også reversere bruken av reservasjonsretten i forbindelse med EUs tredje postdirektiv.
Sveinung Stensland Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Olaug Vervik Bollestad Nei Nei Ja Ja Ja Ja
Geir S. Toskedal Nei
Jeg står fullt ut på KrFs vedtatte program om at Norge ikke skal søke om medlemskap i EU, men fortsatt arbeide innen rammen av EØS-avtalen og evt dens forbedringer. Jeg mener det har vært og er til landets beste ut fra de rådende forhold. Når det gjelder framtiden og utviklingen i Europa forbeholder jeg meg retten til å vurdere dette jevnlig da det er flere forhold som kunne ha vært forbedret - og som kanskje er bedre ivaretatt gjennom et medlemskap. Dette er i så fall forhold som jeg vil arbeide for innen KrF da jeg er lojal mot det vedtatte program.
Nei
Nei, ser ingen grunn til det. KrF holder fast ved dagens § 93.
Ja
Ja, ut fra dagens forhold i Europa.
Ja
Det er et alternativ jeg ikke kjenner godt nok til, så svaret blir ja.
Vet ikke
Dette finner jeg ikke noe om i programmet. Dersom det blir en reell sak vil det bli drøftet i KrF. Jeg vil sannsynligvis bidra til debatten og må da først kjenne til vilkårene som framsettes.
Nei
Magnus Arne Klepp Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Hanna E. Marcussen Vet ikke
Miljøpartiet De Grønne har ikke tatt stilling til dette spørsmålet, ettersom det ikke per i dag er en aktuell problemstilling. Jeg mener Norge ikke bør bli medlem av EU uten at et flertall av befolkningen gjennom en folkeavstemning ønsker det. Både i 1972 og 1994 har Norge sagt nei gjennom folkeavstemning.
Nei
Nei, jeg ser ikke behovet for en slik lovendring. Dersom en rådgivende folkeavstemming en gang i fremtiden tar stilling til EU-spørsmålet, forutsetter jeg at Stortinget respekterer folkets avgjørelse, uansett utfall.
Vet ikke
Demokratisk medbestemmelsesrett er et viktig prinsipp for Miljøpartiet De Grønne. Dagens situasjon er problematisk fra et demokratisk perspektiv, fordi vi implementerer en lang rekke EU-direktiver uten at vi har påvirket disse gjennom EUs demokratiske prosesser. Imidlertid har dagens situasjon noen fordeler blant annet for landbruks- og fiskeripolitikk.
Vet ikke
Prinsipielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av dens åpenbare demokratiske svakheter. I praktisk politikk ville det være avgjørende om man igjennom en bilateral handelsavtale ville kunne fått opp mot like gode betingelser og tilgang til EUs indre marked som vi i dag har gjennom EØS.
Ja
Jeg vil gå inn for å bruke reservasjonsretten aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk.
Ja
Miljøpartiet De Grønne mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og Miljøpartiet De Grønne ser potensial til gjennomslag for mer grønn politikk gjennom samarbeid med våre søsterpartier i Europa.
Geir Hansen Nei
Nei, vi i Norges Kommunistiske Parti har jo aldri ønsket av Norge skal bli medlem av EU.
Nei
Nei. Jeg må jo si jeg synes det er frekt av EU-tilhengerne som vel er i flertall blant stortingsrepresentantene i det hele tatt å foreslå noe slikt.
Ja
Ja absolutt. EØS-avtalen er å foretrekke.
Nei Ja
Ja. Konkuranseutsetting er jo stikk i strid med hva vi i Norges Kommunistiske Parti står for.
Ja
Ja, det mener jeg også. Vi i Norges Kommunistiske Parti mener reservasjonsretten med fordel kunne bli brukt mye oftere.
Truls Drageset Dydland Nei
Nei! Rødt mener Norge er best tjent med å styre sin egen politikk, sin egen økonomi og sine egne grenser.
Nei
Nei! En så stor avgjørelse som å overgi suverenitet på store deler av samfunnsutviklingen, som det EU er, bør være opp til folket, ikke et “representativt utvalg”.
Ja
Ja! EØS er å foretrekke foran EU.
Nei
Nei! En bilateral handelsavtale er å foretrekke fremfor EØS-avtalen slik den er i dag. Det gir Norge mulighet til å forhandle med EU, og dermed kunne påvirke direktivene før de skal implementeres.
Ja
Ja! Rødt ønsker ikke ytterligere privatisering av jernbanen – verken av persontransport eller godstransport.
Ja
Ja! Trenger vi å vedta politikk i Norge skulle en tro at de folkevalgte politikerne var lure nok til å komme på forslagene selv. Vi trenger ikke EU som et politisk verksted som skal kaste lover, regler og direktiver etter oss.
Geir Pollestad Nei Nei Ja Nei Ja
Ja, dersom Jernbanepakken ikke modereres før den vedtas - eller vi greier å forhandle oss til unntak på viktige punkt for Norge.
Ja
Reservasjonsretten er reell og vi har vist vilje til å bruke den. Det skal vi gjøre i andre saker også dersom EØS utfordrer viktige norske verdier og saker.
Sofie Margrethe Selvikvåg Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Hallgeir Langeland Nei Nei Nei
Nei takk til begge deler!
Nei Ja
Ja absolutt. Dette ville være import av høyrevridd privatiseringspolitikk, som altså har vært med på å skape EU-krisa i dag. Se til fjelllandet Sveits, som er best i verden på tog, og ikke har splitta opp og privatisert.
Ja
Absolutt, men den beste løsningen for meg er å si opp EØS-avtalen. Vi trenger ikke import av høyresidens politikk, vi trenger nasjonal styring av Norge. Rett og slett sjølråderett.
Heidi Bjerga Nei Nei Vet ikke
Jeg ønsker ikke noen av alternativene.
Nei Ja
Ja, absolutt.
Ja
Ja, inntil vi har kvittet oss med avtalen. EØS-avtalen underminerer det norske demokrati, arbeidsrettigheter, undergraver tariffavtaler og legger til rette for sosial dumping. SV mener EØS-avtalen bør erstattes med en vanlig handelsavtale.
Iselin Nybø Vet ikke
Venstre er grunnleggende positive til et sterkt europeisk samarbeid. Slik situasjonen er nå tror jeg ikke det blir aktuelt for Norge å søke EU-medlemskap i neste stortingsperiode. Hvis spørsmålet om EU-medlemskap skulle bli aktualisert mener Venstre at det kun kan avgjøres av Stortinget etter en ny folkeavstemning.
Nei
Nei, Venstre støtter ikke en slik endring av Grunnloven.
Vet ikke
Venstre var i sin tid pådriver for EØS-avtalen og har i ettertid vært en forsvarer av denne. EØS-avtalen sikrer at Norge får ta del i det europeiske markedet og så lenge Norge ikke er medlem i EU er det viktig at vi fortsetter EØS-samarbeidet.
Ja Nei Ja
Norge bør bruke reservasjonsretten i viktige, prinsipielle saker. Eksempelvis burde Norge bruke reservasjonsretten for å unngå at Datalagringsdirektivet implementeres i Norge.
Svein Abrahamsen Vet ikke
Venstre er grunnleggende positive til et sterkt europeisk samarbeid. Slik situasjonen er nå, tror jeg ikke det blir aktuelt for Norge å søke EU-medlemskap i neste stortingsperiode. Hvis spørsmålet om EU-medlemskap skulle bli aktualisert, mener Venstre at det kun kan avgjøres av Stortinget etter en ny folkeavstemning og våre stortingsrepresentanter vil følge utfallet fra folkeavstemmingen.
Nei Vet ikke
Venstre var i sin tid pådriver for EØS-avtalen og her i ettertid vært en forsvarer av denne. EØS-avtalen sikrer at Norge får ta del i det europeiske markedet og så lenge Norge ikke er medlem i EU er det viktig at vi fortsetter EØS-samarbeidet.
Ja Nei Ja
Norge bør bruke reservasjonsretten i viktige, prinsipielle saker. Eksempelvis burde Norge ha brukt reservasjonsretten for å unngå at Datalagringsdirektivet blir implementert i Norge.
Sogn og Fjordane Sogn og Fjordane
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Ingrid Heggø Vet ikke
Uaktuell problemstilling pr i dag.
Nei
Eg har stemt nei to gonger på dette framlegget.
Ja
Eg er for EØS-avtala , og meinar medlemskap er uaktuell problemstilling no.
Ikke svart Ikke svart Ja
Reservasjonsretten skal nyttast når ein er usamd.
Tor Bremer Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Kristin Maurstad Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Frank Willy Djuvik Nei Ja
Her er eg ueinig i premissane som Nei til EU legg til grunn i spørsmålet. Endringa i grunnlova gjeld å kunne avgje suverenitet på sakleg avgrensa område, og innmelding i EU kjem ikkje inn under den bestemmelsen. Eg meiner at medlemskap i EU skal avgjerast av ei bindande folkeavrøysting, og berre slik skal Norge kunne meldast inn i EU. Eg er for endringa i grunnlova fordi det skal ikkje være strengare krav til å inngå internasjonale avtalar enn til å gjere endringar i grunnlova. Idag treng ein 2/3 fleirtal for å endre grunnlova, men ein treng 3/4 fleirtal for å inngå internasjonale avtalar.
Ja
Ja, samstundes som det er viktig å presisere at enkelte delar av EØS-avtalen er moden for revidering. Blant anna bør marknadstilgangen for norsk laksefisk stadfestast i avtalen slik at ikkje marknadstilgangen for laks vert brukt som pressmiddel i andre samanhengar.
Ja
Ja, ein bilateral handelsavtale vil føre til at ein må forhandle i kvart enkelt tilfelle kvar gong det vert vedteke eit nytt direktiv, regelverk eller forordning. Dette vil føre til eit kolossalt EU-byråkrati kontra det vi har idag, og byråkrati er eg imot :-). I tillegg vil ein bilateral avtale føre til at det vert lettare for EU å stenge norske produkt ute av EU-marknaden enn det er viss ein har ein EØS-avtale i bunn.
Nei
Nei. Eg er for konkurranse, og meiner at det er heilt naturleg at også persontrafikk på tog vert konkurranseutsett slik det er gjort på bussar, fly og andre kollektivformer. Viss ikkje dette hadde kommet frå EU, ville nok FrP uansett ha fremja framlegg om det i Stortinget.
Ja
Ja, ein må alltid gjere vurderingar i sak til sak om dette er noko som er viktig for Norge, og om det er i innbyggjarane sin interesse å innføre regelverk. Datalagringsdirektivet (DLD) er eit godt eksempel på eit direktiv der reservasjonsretten burde vore nytta, då det svekkar innbyggjarane i Norge sine grunnleggande rettar.
Kristine Lie Nei Ja
Ja, fordi eg meiner at det ikkje skal vere strengare krav til å inngå ein internasjonal avtale enn det er til å gjere endringar i Grunnlova, slik det er i dag. Vidare er eg ueinig i Nei til EU sin premiss for spørsmålet om at ei slik ordning i større grad vil opne for innmelding i EU. Det følgjer av Grunnlovas § 93 at det åpnast for avgivelse av suverenitet på ”saklig begrenset område”. EU-medlemskap er derimot ikkje eit slikt begrensa område.
Ja
Ja, eg vil i så tilfelle føretrekke EØS-avtalen. Likevel meinar eg at delar av avtalen med fordel kunne blitt gjennomgått på nytt med sikte på å gjere endringar.
Ja Ikke svart Vet ikke
Eg meinar dette spørsmålet ikkje kan besvarast generelt. Det avgjerande må vere kvar enkelt sak si viktigheit og betydning for landet. Eg er imidlertid åpen for å nytte reservasjonsretten i dei tilfella der dette er å ansjå som naudsynt og så pass viktig for oss at me er villige til å ta konsekvensane av EU sine moglege reaksjonar på dette.
Bjørn Lødemel Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Bjørn Erik Hollevik Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Trude Brosvik Nei
Nei. Slik stoda er no støttar eg KrF sitt standpunkt om at Noreg ikkje bør søkje medlemskap i EU.
Nei
KrF støttar dagens paragraf 93, det gjer eg også.
Ja
KrF sin politikk er at vårt forhold til EU skal bygge på EØS-avtalen. Avtalen sikrar Noreg si tilknyting til unionen på område som er viktig for handel, og sikrar at vi styrer viktige politikkområde som utanriks, lanbruk og fiskeri sjølve. Handslingrommet i avtalen må vi bruke meir aktivt, mellom anna gjennom å bruke reservasjonsretten.
Ja
Slik eg ser det er ein bilateral handelsavtale er ikkje eit alternativ i denne samanhengen.
Vet ikke
KrF har endå ikkje drøfta saka.
Ja
Ja! I spørsmål som er viktige for Noreg må vi bruke reservasjonsretten mykje meir aktivt. At Noreg har muligheiten til å reservere seg er eit av dei mest sentrale punkta i EØS-avtalen, då må vi også nytte oss av dette rommet.
Tore Storehaug Nei
Nei. Slik stoda er no støttar eg KrF sitt standpunkt om at Noreg ikkje bør søkje medlemskap i EU.
Nei
KrF støttar dagens paragraf 93, det gjer eg også.
Ja
KrF sin politikk er at vårt forhold til EU skal bygge på EØS-avtalen. Avtalen sikrar Noreg si tilknyting til unionen på område som er viktig for handel, og sikrar at vi styrer viktige politikkområde som utanriks, lanbruk og fiskeri sjølve. Handslingrommet i avtalen må vi bruke meir aktivt, mellom anna gjennom å bruke reservasjonsretten.
Ja
Slik eg ser det er ein bilateral handelsavtale er ikkje eit alternativ i denne samanhengen.
Vet ikke
KrF har endå ikkje drøfta saka.
Ja
Ja! I spørsmål som er viktige for Noreg må vi bruke reservasjonsretten mykje meir aktivt. At Noreg har muligheiten til å reservere seg er eit av dei mest sentrale punkta i EØS-avtalen, då må vi også nytte oss av dette rommet.
Asbjørn Massnes Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Tor Øyvind Westbye Vet ikke
MDG har ikke tatt stilling til dette spørsmålet, ettersom det ikke per i dag er en aktuell problemstilling. Norge har sagt nei to ganger i 1972 og 1994, og MDG vil ta gå inn for et standpunkt dersom det blir aktuelt med en ny folkeavstemming en gang i fremtiden.
Nei
Vi ser verken behovet for eller problemet med en slik lovendring. Dersom en rådgivende folkeavstemming en gang i fremtiden tar stilling til EU-spørsmålet, forutsetter vi at Stortinget respekterer folkets avgjørelse, uansett utfall.
Ja
Demokratisk medbestemmelsesrett er et viktig prinsipp for MDG. Derfor er dagens situasjon problematisk, men MDG ønsker å sammen med andre grønne partier i Europa arbeide for å tilpasse EØS-avtalen og tilhørende EU-strukturer prinsippene for en grønn økonomi.
Nei
Prinsippielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av dens åpenbare demokratiske svakheter. I praktisk politikk vil det være avgjørende at man igjennom normale handelsrelasjoner ville kunne fått opp mot like gode betingelser og tilgang til EUs indre marked som vi i dag har gjennom EØS.
Ja
MDG vil gå inn for å bruke reservasjonsretten aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk. Generelt mener vi at det ofte er lite hensiktsmessig å konkurranseutsette tjenester som er tungt finansiert av det offentlige, som for eksempel kollektivtransport. (Betinget ja.)
Ja
Vi mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Hvis dette ikke fungerer må avtalen erstattes av en eller flere demokratisk jevnbyrdige handelsavtaler. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og MDG ser potensiale til gjennomslag gjennom samarbeid med våre søsterpartier i Europa
Ingunn Kandal Nei Nei Vet ikke
Raudt er mot både EU-medlemskap og EØS-avtalen.
Nei Ja Ja
Liv Signe Navarsete Nei Nei Ja
Dersom einaste alternativ til medlemskap var EØS ville eg føretrekke det. Men det er andre alternativ. Eg ynskjer å erstatte EØS-avtalen med bilaterale handelsavtaler. Noreg er ikkje avhengig av EØS-avtalen slik enkelte prøver å framstille det.
Nei
Nei, eg føretrekk ein bilateral handelsavtale.
Ja
Ja. Noko av det første eg gjorde då eg vart samferdselsminister i 2005 var å gjere om vedtaket frå Høgre-regjeringa om å konkurranseutsetje drifta av jernbana i Noreg.
Ja
Ja, det er ein milepæl at reservasjonsretten er nytta mot postdirektivet. Det bør også skje i andre saker der det er viktig for å sikre norske interesser.
Jenny Ellaug Følling Nei Nei Ja Vet ikke
Det spørs om den bilaterale avtalen ivaretek handelsinteressene.
Vet ikke Ja
Vibeke Johnsen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Jan Olav Fretland Nei Nei Ja Nei Ja
Ja, viss det kjem eit slikt utspel, bør me bruka reservasjonsretten.
Ja
Sveinung Rotevatn Ja
Venstre har ikkje tatt stilling til spørsmålet om EU-medlemskap. Personleg er eg for.
Nei Nei
Nei, eg føretrekk stemmerett.
Ja
Ja. Eg føler vel også grunn til å minne om at EØS er ein handelsavtale, og ein svært god ein sådan.
Nei Nei
Det er ikkje noko mål i seg sjølv. Ein bør nytte reservasjonsretten dersom det er heilt nødvendig, slik ein burde gjort i spørsmålet om Datalagringsdirektivet.
Gunhild Berge Stang Ja
Venstre har ikkje teke standpunkt til spørsmålet om EU-medlemskap. Eg personleg er for.
Nei Nei Ja
EØS er ein handelsavtale, eg er tvilande til at ein ville kunne få til ein betre handelsavtale enn EØS-avtalen.
Nei Vet ikke
Det er vanskeleg å lage noko formel på kor aktivt den bør brukast. Det kjem an på frå sak til sak, men bør berre nyttast når det er heilt naudsynt, til dømes i saka om datalagringsdirektivet.
Sør-Trøndelag Sør-Trøndelag
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Trond Giske Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Jeg mener vi bør bruke det handlingsrommet som finnes i EØS-avtalen til å ivareta våre samfunnsmål på en best mulig måte.
Vet ikke
Jeg mener vi bør bruke det handlingsrommet som finnes i EØS-avtalen til å ivareta våre samfunnsmål på en best mulig måte.
Eva Kristin Hansen Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Denne Jernbanepakken ligger til behandling i EU-systemet, og jeg vil avvente å se hva resultatet blir før jeg vil ta stilling til bruk av reservasjonsretten.
Vet ikke
Jeg mener ikke at det å benytte seg av reservasjonsretten er et mål i seg selv, men kun brukes når det helt klart går utover våre interesser. Jeg er for å bruke den når det er nødvendig.
Jorodd Asphjell Ja
Ja, men vi klarer oss godt med gjeldende EØS-avtale osv.
Nei Nei
Nei, men jeg er komfortabel med dagens EØS-avtale.
Ja Ja
Ja, det mener jeg.
Nei
Nei, men den bør brukes aktivt når den rokker ved fundamentale velferdstjenester som må og skal være i offentlig eie...
Karianne Oldernes Tung Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Denne Jernbanepakken ligger til behandling i EU-systemet, og jeg vil avvente å se hva resultatet blir før jeg vil ta stilling til bruk av reservasjonsretten.
Vet ikke
Jeg mener ikke at det å benytte seg av reservasjonsretten er et mål i seg selv, men kun brukes når det helt klart går utover våre interesser. Jeg er for å bruke den når det er nødvendig.
Audun Otterstad Ja Vet ikke
Har ikke tatt stilling.
Ja Ja Ja Ja
Vi bør benytte oss av handlingsrommet vi skaper i alle avtaler Norge går inn i som nasjon.
Per Sandberg Nei Nei Ja
Ja, men jeg mener primært også at Norge burde reforhandlet EØS-avtalen.
Nei
Nei, da ville jeg foretrukket en bilateral handelsavtale.
Nei
Jeg er for konkurranse, også innenfor persontrafikken. Uavhengig av reservasjonsretten og EØS.
Ja
Ja. Særlig i saker som opptar rikets sikkerhet og suverenitetsspørsmål.
Sivert Haugen Bjørnstad Nei Ja Ja Ja Nei Ja
I enkelte saker.
Linda Cathrine H. Helleland Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Frank Jenssen Ja
Det burde vi bli; men er ikke akkurat en aktuell problemstilling.
Vet ikke
Ikke tatt stilling.
Nei Ja Nei Nei
Torhild O. Aarbergsbotten Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Øyvind Håbrekke Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Ser ikke nødvendigvis på konkurranseutsetting av persontrafikk som en ulykke, men kjenner ikke denne saken godt nok.
Ja
Astrid Sofie Dalhaug Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Det må jeg ta stilling til når det blir aktuelt.
Vet ikke
Kan ikke si ja eller nei på generelt grunnlag. Reservasjon skal benyttes når det er nødvendig.
Stein Petter Haugen Nei
Nei, Kystpartiet vil arbeide mot et norsk EU-medlemskap.
Nei
Nei. Kystpartiet vil jobbe mot enhver grunnlovsendring som vil gjøre det lettere for Norge å melde seg inn i EU.
Ja
Angående 3 og 4: Vi vil forutsette et EØS-medlemskap foran EU-medlemskap om valgene er kun 2 onder. Dette gjør det lettere for oss å ta dissens, men vi vil ha en handelsavtale på linje med Sveits.
Nei Ja
All reservasjonsrett som er til det beste for Norge og deres innbyggere og arbeidstakere bør brukes flittigere.
Ja
Ja. Vi har en svak regjering på det punktet.
Harald Nissen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Harald Ø. Reppesgaard Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Ronny Kjelsberg Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Heidi Greni Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Hallgeir Grøntvedt Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Snorre Serigstad Valen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Aud Herbjørg Kvalvik Nei
Nei, Norge bør ikke bli medlem av EU.
Nei
Nei, jeg støtter ikke en slik endring av grunnloven.
Ja
Av to onder velger man det minste, så ja, om alternative er fullt EU- medlemskap foretrekker jeg EØS-avtalen.
Nei
Jeg tror det er mulig å forhandle frem en god handelsavtale og kvitte oss med EØS-avtalen, så svaret er nei.
Ja
Ja, helt klart.
Ja
Ja, inntil vi klarer å få flertall for å gå ut av EØS bør vi bruke reservasjonsretten mer aktivt.
Jon Gunnes Vet ikke
Det er ikke aktuell politikk å søke om norsk medlemskap i EU for øyeblikket.
Vet ikke
Venstre vil forplikte sine stortingsrepresentanter til å stemme likt med flertallet i en eventuell folkeavstemning.
Nei
Nei, jeg har håp om at Norge på sikt kan være en aktiv deltaker i EU sitt arbeid.
Ja
Så langt har EØS-avtalen fungert utmerket. Åpning av handel med norske varer i Europa og aktiv norsk deltakelse i bruken av penger til regionale formål i Europa. Dette utjamner forskjeller, stabiliserer spenningen og sikrer fred.
Nei Ja
Ina Roll Spinnangr Vet ikke
Det har jeg ingen sterke meninger om – da det ikke vil bety mye i praksis om vi er medlem eller ikke slik situasjonen er nå. Europautredningen har vist at Norge allerede er "3/4 medlem". Vi er med i EØS og vi er "flinkere" enn mange EU-land i å implementere EU-direktiv. Dermed vil et EU medlemskap ikke skape den store forskjellen. Jeg er mye mer opptatt av å øke vår egen kompetanse om det som vedtas i EU og å sørge for at vi kommer tidligere på banen. Vi har muligheten til å påvirke og delta i debatten, men vi utnytter ikke handlingsrommet i dag. Min påstand er at mange tror at vi ikke trenger å forholde oss til det som skjer i EU pga at vi ikke er medlemmer. Det er en feil oppfattelse. Tiden er uansett ikke inne for å søke om norsk EU-medlemskap nå, men tiden er definitivt inne for å diskutere hvordan vi vil forholde oss til EU.
Vet ikke
Dette har jeg ikke tatt stilling til, men en folkeavstemming må være det som avgjør om vi blir medlem eller ikke.
Nei
Nei, jeg ser ikke den store forskjellen (ref. Det som kom frem i rapporten "NOU 2012" fra Europautredningen). Jeg mener at vi i prinsippet like gjerne kunne blitt medlem, men dette er ikke en viktig kampsak for meg. For meg er det merkelig at nordmenn er så mot EU-medlemskap, men veldig for dagens situasjon der vi i praksis like gjerne kunne vært medlem.
Vet ikke
Det er vanskelig å si da jeg ikke vet hva som ville vært innholdet i en slik bilateral avtale.
Vet ikke
Dette har jeg heller ikke tatt stilling til, men i prinsippet mener jeg at avgjørelsen om hva som skal konkurranseutsettes bør tas i Norge.
Vet ikke
Både ja og nei. Det viktigste er å øke kompetansen vår – slik at vi kommer på banen før det skal implementeres i Norge. Vi har mulighet til å delta i de forberedende fasene men gjør det ikke. Debatten oppstår ofte i Norge over 2 år etter at andre land i Europa har tatt den. Jeg mener mye av det som vedtas i EU er veldig bra (en mer offensiv miljøpolitikk enn Norge, integrering av romfolk, sosial utjevning, reguleringer for banknæringen etc.), men det er også en del jeg er sterkt motstander av (for eksempel datalagringsdirektivet). Vi bør ikke bruke reservasjonsretten mer aktivt bare for å gjøre det. Vi bør øke vår kunnskap om det som kommer og bruke reservasjonsretten der det er hensiktsmessig. Det betyr at vi ikke kan måle suksess i hvor mange ganger vi har reservert oss, men i hvilken grad vi har involdert oss i det som blir vedtatt. Dessverre møter Venstre mye motstand når vi kjemper for å utnytte dette lokale handlingsrommet ved å øke kompetansen, også fra partiet Rødt ;) Til slutt vil jeg si at jeg er for at vi skal ha et overnasjonalt organ som EU i Europa. Det er viktig at vi har et demokratisk organ der konflikter knyttet til de ulike lands særinteresser kan løses på en fredelig måte. EU er også viktig for å få gjennom nødvendige reguleringer for banknæringen, for å få bort skatteparadis, skape sosial utjevning i Europa, jobbe sammen for å løse klimautfordringene med mer. Når det er sagt er EU langt fra perfekt. Systemet må hele tiden forbedres og vi må sørge for stor åpenhet. Venstre vil også at lokaldemokratiet skal grunnlovfestes i Norge slik det er i mange andre land. Tiden er nok ikke inne for å søke norsk EU-medlemskap, men tiden er inne for å øke vårt lokale handlingsrom. Jeg håper at Nei til EU og flere politiske partier i Trondheim kan støtte Venstre på dette ;)
Telemark Telemark
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Terje Aasland Vet ikke
På nåværende tidspunkt er det ikke relevant å svare på dette spørsmålet, med utgangspunkt i den oppslutning som er til EU i den norske befolkningen er spørsmålet ikke aktuelt.
Ja
Benytter vi en rådgivende folkeavstemming bør den være reell.
Vet ikke
Viser til svar på spørsmål 1.
Ja Ikke svart
Spm 5 og 6 svarer jeg ikke på, det må vurderes i hver enkelt sak og når det gjelder en Jernbanepakke IV kan jeg ikke ta stilling til denne før nærmere utredning er foretatt jmf samferdselsdepartement uttalelse som blant annet sier følgende: Utkastet ble lagt frem av Kommisjonen 30. januar 2013, og ble samme dag oversendt Rådet og Europaparlamentet for behandling. Samferdselsdepartementet bad om innspill til forslagene i februar 2013. 66 instanser ble direkte kontaktet, og innspillsbrevet ble lagt ut på Samferdselsdepartementets hjemmesider. Det vil på bakgrunn av innspillene bli utarbeidet norske posisjoner til forslaget. Vår politikk er at vi ikke ønsker å konkurranseutsette persontogtjenester. Dette er også slått fast av Statsministeren og Utenriksministeren ved flere anledninger. Den norske regjeringen skriver i EØS-arbeidsprogrammet at «det fra norsk side vil arbeides for at det gis mulighet for nasjonalt handlingsrom, fleksibilitet og gode overgangsordninger». Vår viktigste jobb nå er derfor å samarbeide med andre aktører i Europa som heller ikke ønsker å innføre krav til å konkurranseutsette persontogtjenestene
Ikke svart
Lene Vågslid Nei Nei Ja Ja Ja Vet ikke
Det er uråd å svare på, for det avhenger av kva saka dreier seg om. EØS forpliktar oss til å implementere EU-direktiv på godt og vondt.
Christian Tynning Bjørnø Ja
Dette er et ikke-tema i den politiske verden med tanke på konstellasjoner og oppslutning i befolkninga. Men er i utgangspunktet for et Europa som samarbeider.
Vet ikke
Usikker. Uansett hvilket flertall som skal til for en avgjørelse mener jeg at det er naturlig å følge resultatet av folkeavstemmingen.
Ja
Jeg er for EØS-avtalen slik situasjonen er nå. Se ellers pkt. 1.
Ja Vet ikke
Arbeiderpartiet er ikke for konkurranseutsetting. Denne saken må følges nøye og vi må vurdere hvilke måter vi kan forhindre at persontrafikken blir konkurranseutsatt. Vi må alliere oss med de i Europa som er enige med oss. Dersom dette ikke fører frem må bruk av reservasjonsretten vurderes.
Nei
Ikke på generelt grunnlag. Kommer an på saken.
Lise Wiik Vet ikke
Spørsmålet er lite aktuelt nå. Jeg har tidligere stemt nei to ganger, men vil vurdere situasjonen dersom spørsmålet igjen blir aktuelt.
Nei
Nei, det støtter jeg ikke.
Ja Ja Ja Ja
Ja, når det er nødvendig.
Bård Hoksrud Nei Ja
Ja, men jeg legger til grunn at før vi eventuelt skal si ja til å gå inn i EU så skal det ha vært avholdt en folkeavstemming .
Ja Vet ikke
Det er jeg litt usikker på, men det vil avhenge av hva som er best for Norge.
Nei Ja
Kristian Norheim Ja
I hjertet er jeg EU-tilhenger, men har de siste årene brukt betegnelsen «ikke-praktiserende EU -tilhenger» om mitt syn på norsk medlemskap i EU. Jeg er fortsatt grunnleggende positiv til utgangspunktet for EU – med de fire friheter som pilarer, men kritisk til deler av utviklingen de siste årene og ikke minst til det økende byråkratiet i Brussel.
Ja
For FrP er det en selvfølge å følge flertallets råd ved en eventuell folkeavstemning og dette forslaget om endring av Grunnlovens § 93 dreier seg om å gi demokratiet bedre vilkår, og skjerpe inn mindretallets mulighet til å blokkere folkeflertallets mening, uttrykt i en folkeavstemning.
Vet ikke
På nåværende tidspunkt ser jeg ikke noe grunnlag for at man skal bytte bort EØS-avtalen med et fullt EU-medlemskap, men litt avhengig av om og hvordan EU klarer å få bukt med sine egne utfordringer og problemer, så kan nok et fullt medlemskap på sikt være å foretrekke.
Vet ikke
I utgangspunktet mener jeg EØS-avtalen er å foretrekke, men det er litt krevende å svare på dette spørsmålet ettersom man ikke vet hvordan en eventuell bilateral handelsavtale ville se ut og hva den ville omfattet.
Nei
Absolutt ikke. Mer konkurranse er veldig bra, også på dette området.
Ja
Ja, for eksempel når det gjelder Datalagringsdirektivet, som jeg og FrP er sterk motstander av. Norge trenger ikke å følge EU i alt, vi må våge å stå opp og si nei også, men ikke minst bør vi bli bedre på å utøve påvirkning i riktig retning før vedtakene fattes i EU.
Torbjørn Røe Isaksen Ja
Jeg er for EU, men dette blir neppe en aktuell problemstilling neste periode.
Vet ikke
Jeg har ikke bestemt meg. Å endre grunnloven sitter langt inne, samtidig er det ikke urimelig å senke kravet noe for suverenitetsavståelse dersom Stortinget først har bedt folket om råd gjennom folkeavstemming.
Nei Ja Nei Nei
Reservasjonsretten må benyttes med den største forsiktighet.
Solveig Sundbø Abrahamsen Vet ikke
Eg er EU tvilar. Trur heller ikkje medlemskap i EU blir ei aktuell problemstilling i neste stortingsperiode.
Nei
Å endre Grunnloven skal ein ha veldig gode argumenter for, eg synes ikkje denne saken tilseier ei slik endring.
Ja
Som sagt er eg usikker på EU medlemskap og så lenge vi har EØS-avtalen foretrekker eg den.
Ja
Foretrekker også EØS-avtalen framfor ein bilateral avtale.
Nei
Reservasjonsretten bør ikkje brukast mot ei jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken.
Nei
Norge bør vera svært forsiktig med å bruke reservasjonsretten.
Geir Jørgen Bekkevold Nei
Nei, Norge bør ikke bli medlem av EU.
Nei
Nei, jeg støttet ikke dette forslaget da det ble fremmet, og kommer heller ikke til å støtte dette når det kommer opp til behandling i perioden.
Ja
Jeg foretrekker EØS avtalen.
Ja
Jeg foretrekker fortsatt EØS-avtalen, som jeg også anser som et nasjonalt kompromiss som de fleste kunne samle seg om.
Vet ikke
Usikker, men det kan bli aktuelt.
Nei
Reservasjonsretten må brukes der viktige nasjonale interesser utfordres. Jeg kan ikke se at vi burde bruke den oftere, men vi må være villige til å gå til det skritt hvis viktige saker for oss utfordres.
Hanne L. Thürmer Nei
Kandidaten har gitt et samlet svar på spørsmålene: "Jeg viser til krfs program når det gjelder EU. Det legger et godt grunnlag for vår europapolitikk."
Ikke svart Ja Ja Ikke svart Ja
Bjørn Christian Borch Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Ron Bruinvis Nei Nei Ja Vet ikke
Prinsipielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av dens åpenbare demokratiske svakheter. I praktisk politikk vil det være avgjørende at man igjennom normale handelsrelasjoner ville kunne fått opp mot like gode betingelser og tilgang til Eus indre marked som vi i dag har gjennom EØS.
Ja Vet ikke
Vi mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Hvis dette ikke fungerer må avtalen erstattes av en eller flere demokratisk jevnbyrdige handelsavtaler. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og MDG ser potensiale til gjennomslag gjennom samarbeid med våre søsterpartier i Europa.
Pål Berby Nei Nei
Nei overhodet ikke.
Nei
Nei, Rødt mener vi må ut av EØS og gå tilbake til handelsavtaler land til land.
Nei
Nei, handelsavtaler med land verden over har vi i dag og hadde det før Norge ble lurt inn i EØS-samarbeidet. Det har vist seg å fungere utmerket og Rødt vil tilbake til den gamle ordningen.
Ja
Ja, om det er et valg mellom to onder. En privatisering av jernbanen i Norge vil kunne gi et mye dårligere tilbud i distriktet der det er dyrt og vanskelig å drive. En privatisering av kollektivtilbudet har vist seg å bli en økonomisk kjempemell for en rekke land som har prøvd. VS Storbritannia.
Ja
Ja, men enda bedre er å komme seg ut av EØS.
Beate Marie Dahl Eide Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Anne-Nora Oma Dahle Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Ådne Naper Nei Nei Ja Nei
Nei - men dette blir spekulasjoner om det hypotetiske. Hva vil en slik avtale innebære? Ved å begynne på scratch kan vi ende opp med en ny, bilateral avtale med de samme svakhetene som dagens EØS. Personlig foretrekker jeg å reforhandle på de punktene i EØS vi er misfornøyde med, slik at vi ikke risikerer å bli sittende med en identisk avtale med et nytt navn.
Ja Ja
Oda Amalie Kise Hjertstrøm Nei Nei Ja Nei
Nei, men det blir spekulasjoner. Hva vil en sånn avtale innebære? Ved å starte helt på nytt, kan vi ende opp med en ny avtale med de samme svake punktene som EØS har i dag. Da foretrekker jeg å forhandle på nytt på de punktene i EØS vi ikke liker, da risikerer vi ikke ikke å ende opp med en identisk avtale med et nytt navn.
Ja Ja
Torgeir Fossli Vet ikke
Dersom aktuelt skal folket avgjøre dette gjennom folkeavstemming.
Nei Vet ikke
Folket skal avgjøre dette gjennom folkeavstemming.
Ja Nei Nei
Margit Karlsen-Rinde Vet ikke
Dersom aktuelt skal folket avgjøre dette gjennom folkeavstemming.
Nei Vet ikke
Folket skal avgjøre dette gjennom folkeavstemming.
Ja Nei Nei
Troms Troms
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Martin Henriksen Nei Nei Ja Ja Vet ikke
Behandlingen av det vil vurderes senere, og jeg har ikke en bestemt mening pr dags dato om eventuell bruk av reservasjonsretten mot dette direktivet.
Vet ikke
Jeg er åpen for at Norge skal kunne benytte reservasjonsretten. Det avhenger av innholdet i og konsekvensene av det enkelte direktiv.
Tove Karoline Knutsen Nei Nei Ja Ja Ja
Sannsynligvis ja.
Ja
Dersom det er saker der vi skiller oss klart fra EØS-standpunktene; ja.
Sigmund Steinnes Nei Ikke svart Ja Ja Ikke svart Ikke svart
Kristin Christoffersen Nei
Nei, ikke per i dag.
Vet ikke
Dette vil jeg se nærmere på.
Ja
Ja, per i dag.
Ja Vet ikke
Dette vil jeg se nærmere på.
Ja
Øyvind Korsberg Nei Nei Ja Vet ikke
Vanskelig å svare ja eller nei. Må se hva som innbefatter i en handelsavtale.
Vet ikke Vet ikke
Må vurderes i hvert enkelt tilfelle.
Per-Willy Amundsen Nei Nei Ja Nei Nei Ja
Elisabeth Aspaker Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Kent Gudmundsen Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Widar Skogan Nei Nei Ja Ja Nei Ja
Helga Marie Bjerke Nei
Jeg står selvsagt fullt og helt på KrFs standpunkt om at Norge ikke skal søke om medlemskap i EU, men beholde dagens tilknytningsformer. (For kandidater som personlig har et kjent ja-standpunkt vil det være rart å late som man ikke har det, og man kan evt legge til: Personlig er jeg av en annen oppfatning enn flertallet i partiet mitt om dette. Men det er selvsagt partiets vedtatte politikk jeg kommer til å legge til grunn og stemme for i Stortinget.)
Nei
Nei, KrF står fast på dagens paragraf 93.
Ja
Ja, KrFs politikk er at Norges forhold til EU skal bygge videre på EØS-avtalen.
Ja
En bilateral handelsavtale er ikke noe alternativ i denne sammenhengen.
Vet ikke
Dette har KrF ikke drøftet. Bruk av reservasjonsretten drøftes når saken ligger på bordet.
Ja
Reservasjonsretten i EØS må kunne benyttes aktivt i særlig viktige spørsmål.
Geir Finne Nei Nei Ja Vet ikke
Umulig å svare på, for en bilateral avtale vil med sikkerhet få et omfattende og nå ukjent vedheng.
Ja Ja
Askild Gjerstad Nei Nei
Vi ser verken behovet for eller problemet med en slik lovendring. Dersom en rådgivende folkeavstemming en gang i fremtiden tar stilling til EU-spørsmålet, forutsetter vi at Stortinget respekterer folkets avgjørelse, uansett utfall.
Vet ikke
Demokratisk medbestemmelsesrett er et viktig prinsipp for MDG. Derfor er dagens situasjon problematisk, men MDG ønsker å sammen med andre grønne partier i Europa arbeide for å tilpasse EØS-avtalen og tilhørende EU-strukturer prinsippene for en grønn økonomi.
Vet ikke
Prinsippielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av dens åpenbare demokratiske svakheter. I praktisk politikk vil det være avgjørende at man igjennom normale handelsrelasjoner ville kunne fått opp mot like gode betingelser og tilgang til Eus indre marked som vi i dag har gjennom EØS.
Ja
MDG vil gå inn for å bruke reservasjonsretten aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk. Generelt mener vi at det ofte er lite hensiktsmessig å konkurranseutsette tjenester som er tungt finansiert av det offentlige, som for eksempel kollektivtransport.
Ja
Vi mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Hvis dette ikke fungerer må avtalen erstattes av en eller flere demokratisk jevnbyrdige handelsavtaler. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og MDG ser potensiale til gjennomslag gjennom samarbeid med våre søsterpartier i Europa.
Kato Bjørkli Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Jens Ingvald Olsen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Irene Lange Nordahl Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Sandra N. Borch Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Torgeir Knag Fylkesnes Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Siv Elin Hansen Nei Nei Nei Nei Ja
Ja. Der, og flere steder.
Ja
Helt klart.
Irene Dahl Nei
Nei, ikke på dette tidspunkt.
Nei Ja Ja Nei Nei
Vi bør ikke bruke reservasjonsretten mer aktivt generelt, men den bør brukes om datalagringsdirektivet.
Jan Fjellstad Nei Nei Ja Vet ikke
Vet ikke, synes jeg trenger noe mere opplysninger.
Nei Ja
Vestfold Vestfold
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Dag Terje Andersen Ja
Kandidaten har gitt et samlet svar på spørsmålene: "Jeg viser til Arbeiderpartiets program, som jeg eventuelt blir valgt på."
Ikke svart Nei Ja Ikke svart Ikke svart
Sonja Mandt Vet ikke
På sikt mener jeg Norge igjen må vurdere EU-medlemskap. På det nåværende tidspunkt er det ikke aktuelt. Her følger jeg Aps program.
Ja
Ja, men det forutsetter at det på forhånd er avholdt en folkeavstemning.
Vet ikke
Slik situasjonen er nå, tjener EØS-avtalen Norge godt. Blant annet sikrer det enkel innpass for norske bedrifter på det europeiske markedet.
Ja
En reforhandling av EØS-avtalen vil kreve godkjennelse fra alle EUs hovedsteder. Få ting tilsier at vi skulle kunne oppnå en bedre bilateral handelsavtale eller flere avtaler med enkeltland. Samtidig vil det bli en påkjenning for arbeidslivet å måtte forholde seg til et nytt og annet avtaleverk enn sine europeiske konkurrenter. EØS-avtalen er det beste alternativet.
Vet ikke
Det er fortsatt stor uenighet i EU om hvorvidt jernbanepakken skal kreve konkurranseutsetting. Vi må komme tilbake til spørsmålet om reservasjon dersom det blir tilfelle. Arbeiderpartiet er i mot konkurranseutsetting av jernbanen, mens Høyre og Frp er for. På det nåværende tidspunkt er derfor den største trusselen en borgerlig regjering.
Vet ikke
Det er ikke et mål i seg selv å bruke reservasjonsretten. Men det må vurderes nøye i de tilfeller hvor direktiver kan få negative konsekvenser for eksempelvis den norske modellen. Vi skal ha et anstendig og godt regulert arbeidsliv, hvor trepartssamarbeidet står støtt. Det har opp gjennom årene vist seg at det er høyrepartiene, ikke EU, som er den største trusselen mot den norske modellen.
Steinar Gullvåg Nei Nei Ja Ja Ja Vet ikke
Umulig å besvare med et JA eller NEI. Det er i høy grad avhengig av den type lov- og regelverk det til en hver tid er aktuelt å implementere i Norge.
Hilde Hoff Håkonsen Nei
På nåværende tidspunkt er det ikke aktuelt.
Ja
Såfremt en folkeavstemning er avholdt ser jeg ingen grunn til at ikke et 2 / 3- flertall på Stortinget kan melde Norge inn i EU. (Forutsetter selvfølgelig flertall for en grunnlovsendring over to stortingsperioder).
Ja
Akkurat nå er EØS-avtalen bra for Norge.
Ja
Jeg mener at EØS-avtalen er det beste for Norge på det nåværende tidspunkt.
Vet ikke
Arbeiderpartiet er imot konkurranseutsetting av jernbanen. Vi må eventuelt komme tilbake til reservasjonsretten dersom dette blir aktuelt.
Vet ikke
Det er ikke et mål i seg selv å bruke reservasjonsretten, men vi må vurdere dette eksplisitt i tilfeller hvor direktiver kan få negative konsekvenser for vårt samfunn.
Anders Anundsen Nei
Jeg mener det er en uaktuell problemstilling, men hvis det var folkeavstemming om EU-medlemskap i dag ville jeg stemt nei.
Ja
Det er feil at forslaget skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Det er et forslag som bestemmer hvor mange representanter som skal til for å blokkere gjennomføringen av det folket har bestemt ved folkeavstemming i saker om delvis suverenitetsavgivelse til internasjonale organisasjoner generelt. Under behandlingen av saken inneværende periode skrev flertallet følgende i innstillingen: "F l e r t a l l e t mener at resultatet av en folkeavstemning vil være førende for behandlingen i Stortinget og at dette bør komme til uttrykk ved at kravet til kvalifisert flertall 4 Innst. 148 S – 2011–2012 blir noe mindre enn om det ikke hadde vært avholdt folkeavstemning." Det betyr i klartekst at utfallet av en folkeavstemming skal være avgjørende for et redusert flertallskrav. Siden jeg er demokrat, mener jeg det er rimelig at en øker antallet representanter som skal til for å blokkere folkets vilje. Det vil fortsatt gjøre det mulig for 57 representanter å blokkere folkeviljen.
Ja Ja
Ja. En bilateral handelsavtale er en urealistisk tilknytningsform til EU-land i det omfang som er nødvendig for å sikre norske interesser.
Nei
Nei, absolutt ikke. Jeg er opptatt av at folk i Norge skal få et best mulig togtilbud og er mindre opptatt av at staten må eie og drive togselskap. Staten skal legge til rette for effektiv og god kollektivtransport uavhengig av hvem som eier togene som kjører på skinnene.
Vet ikke
Reservasjonsretten bør benyttes når det er nødvendig for å sikre norske interesser. Det er imidlertid enda viktigere at Norge skjerper seg i kontakten med EU for å være tidligere inne i Eus prosesser for å sikre norske interesser. Vi har en tendens som land til å oppdage utfordringene for sent til å endre beslutningsgrunnlaget og beslutninger i viktige saker for Norge.
Morten Stordalen Nei
Dagen situasjon tilsier ikke at Norge bør bli medlem.
Vet ikke
Registrerer at det fortsatt skal være flertallet ved folket som skal være førende.
Ja
Ut i fra dagens situasjon støtter jeg EØS-avtalen.
Ja Nei Ja
Svein Flåtten Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Kårstein Eidem Løvaas Ja Ja Nei Ja Nei Nei
Anders Tyvand Nei Nei
Nei, jeg ønsker å beholde kravet om 3/4-flertall.
Ja Ja
Ja. Jeg mener at Norges forhold til EU bør bygge på EØS-avtalen.
Vet ikke
KrF vil ta stilling til dette spørsmålet når saken ligger på bordet.
Vet ikke
Det er viktig at reservasjonsretten kan benyttes i viktige spørsmål. Det er vanskelig å gi et svar på om den bør benyttes mer eller ikke i fremtiden.
Dorthe Kyvik Bårnes Nei
Nei, absolutt ikke. Ikke ment det tidligere og kan heller ikke se at noe har endret seg politisk som skulle gjøre det interessant for Norge å delta.
Nei
Nei - det gjør jeg ikke . En endring av Grunnloven med det for øye å gjøre vanskelige, konfliktfylte og omfattende valg enklere å få i gjennom, er ikke et godt utgangspungt for endring av Grunnloven.
Ja Ja Ja Vet ikke
Litt usikker, det bør være tungtveiende grunner for å benytte reservasjonsretten. Men Norge har nok ikke brukt denne retten for mye, nei.
Kjell Leif Bergtun Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Ingunn Emdal Vet ikke
MDG har ikke tatt stilling til dette spørsmålet, ettersom det ikke per i dag er en aktuell problemstilling. Norge har sagt nei to ganger i 1972 og 1994, og MDG vil ta gå inn for et standpunkt dersom det blir aktuelt med en ny folkeavstemming en gang i fremtiden.
Vet ikke
Vi ser verken behovet for eller problemet med en slik lovendring. Dersom en rådgivende folkeavstemming en gang i fremtiden tar stilling til EU-spørsmålet, forutsetter vi at Stortinget respekterer folkets avgjørelse, uansett utfall.
Vet ikke
Demokratisk medbestemmelsesrett er et viktig prinsipp for MDG. Derfor er dagens situasjon problematisk, men MDG ønsker å sammen med andre grønne partier i Europa arbeide for å tilpasse EØS-avtalen og tilhørende EU-strukturer prinsippene for en grønn økonomi.
Nei
Prinsippielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av dens åpenbare demokratiske svakheter. I praktisk politikk vil det være avgjørende at man igjennom normale handelsrelasjoner ville kunne fått opp mot like gode betingelser og tilgang til EUs indre marked som vi i dag har gjennom EØS.
Ja
MDG vil gå inn for å bruke reservasjonsretten aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk. Generelt mener vi at det ofte er lite hensiktsmessig å konkurranseutsette tjenester som er tungt finansiert av det offentlige, som for eksempel kollektivtransport.
Ja
Vi mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Hvis dette ikke fungerer må avtalen erstattes av en eller flere demokratisk jevnbyrdige handelsavtaler. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og MDG ser potensiale til gjennomslag gjennom samarbeid med våre søsterpartier i Europa.
Daniel Hesby Hansen Nei
Nei. Rødt er mot medlemskap i EU, og mener det er viktig å bevare norsk selvråderett.
Nei
Nei. Et EU-vennlig Storting med støtte fra et knapt flertall i folkeavstemning bør ikke ha mulighet til å si fra seg suverenitet det blir svært vanskelig å få tilbake seinere.
Ja
Rødt er mot både EU og EØS, men dersom valget står mellom disse er EØS klart å foretrekke. Med EØS er det mulig å si nei til EU sine direktiver, mens vi med fullt medlemskap ikke kommer til å ha noe valg.
Nei
Nei. Norge bør stå så fritt fra EU som mulig, for at vi skal kunne utforme norsk politikk som vi vil. I all hovedsak er EU sine direktiver arbeiderfiendtlige og markedsvennlige, og slik politikk ønsker ikke Rødt at vi skal få tvunget på oss. I valgkampen og neste stortingsperiode ønsker Rødt å jobbe sammen med andre EU-kritiske krefter om å få Norge ut av EØS.
Ja
Ja. Markedsretting av slike sentrale goder fører til unødvendig mye byråkrati og dårlige løsninger for brukerne. De eneste som tjener på privatisering og konkurranseutsetting er velstående investorer.
Ja
Ja. EU sine direktiver medfører høyredreining, sosial dumping, konkurranseutsetting og overvåkning. Slike endringer ødelegger det norske velferdssamfunnet, noe Rødt er sterkt imot.
Kathrine Kleveland Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Thorvald Hillestad Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Inga Marte Thorkildsen Nei Nei Ja Nei Ja
Ja, hvis det kommer et slikt krav fra EU, vil SV at Norge avviser det.
Ja
Lars Egeland Nei Nei Ja
Ja, men jeg mener EØS-avtalen først og fremst er konstruert for å dekke norske politiske behov for å vise at vi ikke er medlem i EU, samtidig som vi nesten er det. Derfor mener jeg at det helt klart er mulig med andre avtaler med EU om Norge ønsker det.
Nei Ja Ja
Eddy Robertsen Ja Nei Nei Ja Nei Nei
Helene Eriksen Nei Nei Ja Ja Nei Vet ikke
Kanskje, det kommer an på sakene som dukker opp.
Vest-Agder Vest-Agder
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Kari Henriksen Ja
Er for EU-medlemskap.
Vet ikke
Skal ta stilling til dette når saken skal behandles i Stortinget.
Nei
Medlemskap.
Ja
EØS.
Vet ikke
Skal ta stilling til dette når saken kommer til Stortinget.
Ja
Odd Omland Nei
EØS-avtalen fungerer bra.
Vet ikke
Har enda ikke bestemt meg.
Ja
EØS.
Ja
EØS.
Vet ikke
Er mot konkuranseutsetting her. Vil vurdere bruk av reservasjonsretten når evt spørsmålet vil komme opp.
Nei
Fungerer idag.
Åse Michaelsen Vet ikke
Kun etter bindende folkeavstemming.
Nei Vet ikke
Kun hvis EØS-avtalen blir reforhandlet.
Vet ikke
Vet ikke, kommer an på hvilke handelsavtaler som lages og med hvilket innhold. Gjelder også EØS, se svaret under punkt 3.
Nei Ja
Kjell Ivar Larsen Nei Vet ikke
Usikker
Ja Vet ikke
Usikker
Nei Ja
Ingunn Foss Ja Ja Nei Nei Nei Vet ikke
Det er et umulig spørsmål å svare på fordi bruken er helt avhengig av om det kommer saker som gjør det aktuelt. En kan imidlertid ikke inngå en avtale med det som mål å bruke reservasjonsretten mye, den er kun en fremforhandlet unntaksmulighet.
Norunn Tveiten Benestad Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa. Så lenge Norge ikke er medlem, så vil vi i Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Et eventuelt medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning.
Ja
Høyre har så langt jeg kjenner til ment at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, kan endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning mener Høyre at kravet om tre fjerdedels flertall skal beholdes.
Nei Ja
Høyre ønsker ikke å erstatte EØS-avtalen med bilateral handelsavtale. Tilgangen til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er viktig for Norge.
Nei
Nei. Så langt jeg kjenner til, har Høyre støttet at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen.
Vet ikke
Det har jeg ikke erfaringsgrunnlag nok til å vurdere. Prinsipielt mener Høyre at den beste måten å påvirke lovgivningen på er å involvere seg tidlig i prosessene. En reservasjonsrett må brukes i prinsipielt viktige saker og ikke i symbolsaker.
Hans Fredrik Grøvan Nei Nei Ja Ja Vet ikke Ja
Ja, jeg synes reservasjonsretten er for lite benyttet.
Torhild Bransdal Nei Nei Ja Ja Nei Nei
Saken må være svært viktig for å kunne bruke reservasjonsretten. Reservasjonsretten bør kun benyttes med ytterst stor varsomhet og viktighet.
Roger Dyrøy Nei Nei Nei Nei Ja
Med dagens standard på det norske jernbanenettet, ja.
Ja
Birte Simonsen Nei
Partiet har i programmet valgt ikke å ta stilling til medlemskap, siden det ikke er en aktuell problemstilling for tiden. Personlig sier jeg nei slik jeg har gjort før.
Nei Vet ikke
Både EU og EØS trenger å reformeres i grønn retning. EØS er medlemskap uten rettigheter. Valget er pest eller kolera.
Nei
Nei, en god handelsavtale er å foretrekke.
Ja
Ja. Reservasjonsretten bør brukes aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk. Konkurranseutsetting av tjenester som er tungt finansiert av det offentlige, er heller ingen god ide.
Ja
Ja. De Grønne mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk.
Petter Grønås Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Kasper Espeland Bekkeli Nei Nei
Nei. En slik endring vil gjøre det lettere å melde Norge inn i EU også uten å ta folkets vilje til følge.
Ja
Ja. Med forbehold om at reservasjonsretten brukes aktivt.
Nei
Nei. En handelsavtale er det beste for Norges forhold til EU.
Ja
Ja. Erfaringer fra blant annet Sverige og England viser at konkurranseutsetting av jernbane ikke kommer folket til gode, men skaper ustabile tilbud og dårlige sikkerhetsforhold.
Ja
Ja. Inntil vi sier opp EØS-avtalen bør Norge bruke reservasjonsretten aktivt.
Thor Jørgen Tjørhom Nei Nei Ja Vet ikke
Det kommer an på innhold og omfang i en bilateral handelsavtale.
Ja Vet ikke
Kanskje det...
Johnny Greibesland Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Alf Holmelid Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Mali Steiro Tronsmoen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Hans Antonsen Ja Nei Nei Ja Nei Nei
Nei, men Norge bør reservere seg mot datalagringsdirektivet.
Kristin Øygarden Ikke svart
Kandidaten har unnlatt å svare på undersøkelsen.
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Østfold Østfold
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Svein Roald Hansen Ikke svart
Kandidaten har avvist å svare på undersøkelsen: "I Arbeiderpartiet behandler vi ikke saker ved å fylle ut spørreskjema, vi har prosesser og diskuterer. Derfor svarer jeg ikke på denne type spørreskjema som ikke går på hva som er partiets politikk, men personlige synspunkter. Det er imidlertid feilaktige premisser i to av spørsmålene, som jeg vil gjøre oppmerksom på. Å endre grunnlovens pgf 93 i tråd med forslaget vil ikke gjøre det lettere melde Norge inn i EU, som det påstås i spørsmålsstillingen. Det er folkeavstemmingen som avgjør om Norge skal bli medlem av EU , om det blir en tredje avstemming. Problemstillingen er om det skal være ¼ elle 1/3 av stortinget som skal kunne blokkere et eventuelt nei i folkeavstemmingen. Forslagets poeng er lage en parallellitet til endring av grunnloven, som gjøres med 2/3 flertall etter et valg. Når det gjelder det fjerde jernbanedirektivet, så pålegger det Norge foreløpig ingen verdens ting, siden det ikke er vedtatt, men er under behandling i EU-systemet. Hva som blir resultatet er altså åpent, inntil behandlingen er over, trolig først etter valget til Europaparlamentet neste år."
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Irene Johansen Ja
Ja, pr i dag tror jeg det er riktig.
Nei
Jeg støtter ikke dette forslaget.
Nei
Jeg vil foretrekke medlemskap i EU slik at vi har direkte innflytelse og er med i alle beslutningsprosess.
Ja Vet ikke
Jeg mener at Norge her må benytte alle muligheter vi har til å påvirke slik at forslaget ikke blir vedtatt.
Nei
Jeg synes vi i Norge må benytte alle muligheter til å påvirke sakene i forkant av beslutningene. Det er den beste måten. Vi har mange muligheter både i Regjeringen, i Stortinget, gjennom organisasjoner og partigruppen osv. De må vi benytte enda mer aktivt og søke gjennomslag for vårt syn.
Stein Erik Lauvås Vet ikke
Ser ikke ut til å være særlig aktuelt tema nå, det vil uansett måtte gjennomføres en folkeavstemming etter min oppfatning.
Vet ikke
Det kommer helt an på forutsetningene om det har vært forutgående folkeavstemming eller ikke.
Vet ikke
Jeg forholder meg til EØS-avtalen og ser ikke at Norge blir snarlig medlem av EU.
Ja Vet ikke Vet ikke
Reservasjonsretten skal brukes der det er nødvendig for å sikre våre nasjonale intresser.
Wenche Olsen Ja Ja Nei Ja Vet ikke
Saken er jo fortsatt til behandling i EU-systemet, så vi kjenner jo ikke resultatet av det. Men jeg er ikke tilhenger av å konkurranseutsette persontrafikken på jernbanen.
Nei
Det beste Norge kan gjøre er å bli medlem av EU, for på den måten få større påvirkning.
Fredrik Bjørnebekk Nei
Nei, jeg mener at Norges forhold til EU i dag er en hensiktsmessig med EØS-avtalen for oss og at vi bør ha et sterkere nordisk samarbeid gjennom nordisk råd og nordisk ministerråd. Dette også samarbeidet i Norden kan være med på å løfte våre interesser også internt i EU.
Vet ikke
Grunnlovens krav om 3/4 flertall er et viktig mindretallsvern. Samtidig bør en folkeavstemning respekteres av Stortinget. Det bør være likhet mellom grunnlovsendring og innmelding i for eksempel EU.
Ja Ja
EØS er å foretrekke, da jeg mener at en bilateral handelsavtale er urealistisk å få like god for Norge som dagens avtale.
Vet ikke
Forhåpentligvis vinner sterke interesser frem, og det blir ikke krav om å konkurranseutsette persontrafikk på jernbanen.
Vet ikke
Vi har en plikt til å hevde våre interesser og bør gjøre dette i alle prosseser som angår oss, også før vedtak endelig fattes i EUs organer. Reservasjonsretten bør benyttes hvis det er nødvendig for å ivareta norske interesser. Samtidig er det et veldig sterkt virkemiddel som ikke må benyttes unødvendig.
Ulf Leirstein Nei Nei Ja Nei Nei Ja
Erlend Wiborg Nei Nei Ja Nei
Nei, hvis vi får en frihandelsavtale er det bedre enn EØS. Hvis vi ikke får en sånn handelsavtale bør EØS reforhandles sånn at den kun omhandler markedsadgang og ikke overstyring fra Brussel.
Nei
Nei, jeg er for konkurranse.
Ja
Ja, i flere saker bør vi det, blant annet i saken om datalagringsdirektivet.
Håvard Jensen Nei Nei
Nei. FrP er tilhenger av bindende folkeavstemminger.
Ja
Ja. EØS-avtalen bør reforhandles.
Nei Nei
Nei. FrP er for fri konkuranse.
Ja
Ja og jobbe for reforhandling av EØS-avtalen.
Ingjerd Schou Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1 og svar på dette.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Bengt Morten Maximilian Wenstøb Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1 og svar på dette.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Eirik Milde Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Line Henriette Hjemdal Nei Nei
Jeg støtter ikke å endringer av Grunnloven.
Ja
Jeg mener Norges tilknyting til EU skal skje gjennom EØS-avtalen som i dag.
Ja
Jeg mener Norge er mest tjent med EØS-avtale.
Vet ikke
KrF har ikke tatt stillingen til om reservasjonsretten skal brukes mot eventuelt Jernbanepakken IV. Vi vil ta stilling til dette når saken kommer til Stortinget.
Ja
Jeg mener reservasjonsrett skal brukes i viktige saker for Norge.
Knut Espeland Nei Nei
Jeg støtter ikke endringer av Grunnloven.
Ja
Jeg mener Norges tilknyting til EU skal skje gjennom EØS-avtalen som i dag.
Ja
Jeg mener Norge er mest tjent med EØS-avtale.
Vet ikke
KrF har ikke tatt stillingen til om reservasjonsretten skal brukes mot eventuelt Jernbanepakken IV. Vi vil ta stilling til dette når saken kommer til Stortinget.
Ja
Jeg mener reservasjonsrett skal brukes i viktige saker for Norge.
Bjørn Alexander Hansen Nei Nei Vet ikke
Vil ikke ha noen av delene.
Nei Ja Ja
Vidar Kristiansen Vet ikke
MDG har ikke tatt stilling til dette spørsmålet, ettersom det ikke per i dag er en aktuell problemstilling. MDG vil ta et standpunkt dersom det blir aktuelt med en ny folkeavstemming en gang i fremtiden.
Nei
Vi ser verken behovet for eller problemet med en slik lovendring. Dersom en rådgivende folkeavstemming en gang i fremtiden tar stilling til EU-spørsmålet, forutsetter vi at Stortinget respekterer folkets avgjørelse, uansett utfall.
Ja
Demokratisk medbestemmelsesrett er et viktig prinsipp for MDG. Derfor er dagens situasjon problematisk, men MDG ønsker å sammen med andre grønne partier i Europa arbeide for å tilpasse EØS-avtalen og tilhørende EU-strukturer prinsippene for en grønn økonomi.
Nei
Prinsipielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av dens åpenbare demokratiske svakheter. I praktisk politikk vil det være avgjørende at man igjennom normale handelsrelasjoner ville kunne fått opp mot like gode betingelser og tilgang til Eus indre marked som vi i dag har gjennom EØS.
Ja
MDG vil gå inn for å bruke reservasjonsretten aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk. Generelt mener vi at det ofte er lite hensiktsmessig å konkurranseutsette tjenester som er tungt finansiert av det offentlige, som for eksempel kollektivtransport.
Ja
Vi mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Hvis dette ikke fungerer må avtalen erstattes av en eller flere demokratisk jevnbyrdige handelsavtaler. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og MDG ser potensiale til gjennomslag gjennom samarbeid med våre søsterpartier i Europa.
Eirik Tveiten Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Per Inge Bjerknes Nei Nei Ja
Ja, men helst en handelsavtale og løsere tilknytningsform.
Nei Ja
Ja, ut fra min kunnskap om saken i dag.
Ja
Anne-Kari Holm Nei Nei Ja Nei Ja Ja
May Hansen Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Åsmund Møll Frengstad Nei
Nei, EU er et prosjekt for overklassen mot arbeidsfolk, desuten er det lengre til Brussel enn Oslo.
Nei
Nei, støtter ikke en slik endring
Ja Nei Ja
Ja, reservasjonsretten bør brukes oftere og i hvert fall mot Jernbanepakke IV.
Ja
Ja, EØS streker seg mye lenger enn en normal handelsavtale og har allerede gjort stor skade for det norske velferdsystemet, og her kunne regjeringen ha brukt vetoretten oftere.
Per Magnus Finnanger Sandsmark Nei Nei Ja Ja Nei Ja
Reservasjonsretten må brukes når det er nødvendig, for eksempel må vi fremdeles hindre at datalagringsdirektivet implementeres.
Martine Lindh Løkke Ja
På sikt, ja.
Ja Nei Ja Nei Nei

Ved å holde musepekeren over enkelte elementer vi det kunne fremkomme mer informasjon.




Symbolforklaring:

Kandidaten svarer ja på spørsmålet
Kandidaten svarer nei på spørsmålet
Kandidaten svarer vet ikke på spørsmålet
Kandidaten har ikke besvart spørsmålet
En stjerne indikerer at kandidaten har gitt utfyllende svar, dette kan leses ved å velge den aktuelle kandidaten eller holde musepekeren over det aktuelle svar fra kandidaten.

Spørsmålene:

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?

Nei til EU

Storgata 32
0184 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
  • Telefax: 22 17 90 21