Vestfold Vestfold
EU-
medlemsskap?

Spørsmål 1

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Endring av
Grunnlovens
§ 93?

Spørsmål 2

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
EØS eller EU-
medlemsskap?

Spørsmål 3

Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
EØS eller
handelsavtale?

Spørsmål 4

Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Reservasjon
mot Jernbane-
pakke IV?

Spørsmål 5

Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Aktiv bruk av
reservasjons-
retten?

Spørsmål 6

Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?
Dag Terje Andersen Ja
Kandidaten har gitt et samlet svar på spørsmålene: "Jeg viser til Arbeiderpartiets program, som jeg eventuelt blir valgt på."
Ikke svart Nei Ja Ikke svart Ikke svart
Sonja Mandt Vet ikke
På sikt mener jeg Norge igjen må vurdere EU-medlemskap. På det nåværende tidspunkt er det ikke aktuelt. Her følger jeg Aps program.
Ja
Ja, men det forutsetter at det på forhånd er avholdt en folkeavstemning.
Vet ikke
Slik situasjonen er nå, tjener EØS-avtalen Norge godt. Blant annet sikrer det enkel innpass for norske bedrifter på det europeiske markedet.
Ja
En reforhandling av EØS-avtalen vil kreve godkjennelse fra alle EUs hovedsteder. Få ting tilsier at vi skulle kunne oppnå en bedre bilateral handelsavtale eller flere avtaler med enkeltland. Samtidig vil det bli en påkjenning for arbeidslivet å måtte forholde seg til et nytt og annet avtaleverk enn sine europeiske konkurrenter. EØS-avtalen er det beste alternativet.
Vet ikke
Det er fortsatt stor uenighet i EU om hvorvidt jernbanepakken skal kreve konkurranseutsetting. Vi må komme tilbake til spørsmålet om reservasjon dersom det blir tilfelle. Arbeiderpartiet er i mot konkurranseutsetting av jernbanen, mens Høyre og Frp er for. På det nåværende tidspunkt er derfor den største trusselen en borgerlig regjering.
Vet ikke
Det er ikke et mål i seg selv å bruke reservasjonsretten. Men det må vurderes nøye i de tilfeller hvor direktiver kan få negative konsekvenser for eksempelvis den norske modellen. Vi skal ha et anstendig og godt regulert arbeidsliv, hvor trepartssamarbeidet står støtt. Det har opp gjennom årene vist seg at det er høyrepartiene, ikke EU, som er den største trusselen mot den norske modellen.
Steinar Gullvåg Nei Nei Ja Ja Ja Vet ikke
Umulig å besvare med et JA eller NEI. Det er i høy grad avhengig av den type lov- og regelverk det til en hver tid er aktuelt å implementere i Norge.
Hilde Hoff Håkonsen Nei
På nåværende tidspunkt er det ikke aktuelt.
Ja
Såfremt en folkeavstemning er avholdt ser jeg ingen grunn til at ikke et 2 / 3- flertall på Stortinget kan melde Norge inn i EU. (Forutsetter selvfølgelig flertall for en grunnlovsendring over to stortingsperioder).
Ja
Akkurat nå er EØS-avtalen bra for Norge.
Ja
Jeg mener at EØS-avtalen er det beste for Norge på det nåværende tidspunkt.
Vet ikke
Arbeiderpartiet er imot konkurranseutsetting av jernbanen. Vi må eventuelt komme tilbake til reservasjonsretten dersom dette blir aktuelt.
Vet ikke
Det er ikke et mål i seg selv å bruke reservasjonsretten, men vi må vurdere dette eksplisitt i tilfeller hvor direktiver kan få negative konsekvenser for vårt samfunn.
Anders Anundsen Nei
Jeg mener det er en uaktuell problemstilling, men hvis det var folkeavstemming om EU-medlemskap i dag ville jeg stemt nei.
Ja
Det er feil at forslaget skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Det er et forslag som bestemmer hvor mange representanter som skal til for å blokkere gjennomføringen av det folket har bestemt ved folkeavstemming i saker om delvis suverenitetsavgivelse til internasjonale organisasjoner generelt. Under behandlingen av saken inneværende periode skrev flertallet følgende i innstillingen: "F l e r t a l l e t mener at resultatet av en folkeavstemning vil være førende for behandlingen i Stortinget og at dette bør komme til uttrykk ved at kravet til kvalifisert flertall 4 Innst. 148 S – 2011–2012 blir noe mindre enn om det ikke hadde vært avholdt folkeavstemning." Det betyr i klartekst at utfallet av en folkeavstemming skal være avgjørende for et redusert flertallskrav. Siden jeg er demokrat, mener jeg det er rimelig at en øker antallet representanter som skal til for å blokkere folkets vilje. Det vil fortsatt gjøre det mulig for 57 representanter å blokkere folkeviljen.
Ja Ja
Ja. En bilateral handelsavtale er en urealistisk tilknytningsform til EU-land i det omfang som er nødvendig for å sikre norske interesser.
Nei
Nei, absolutt ikke. Jeg er opptatt av at folk i Norge skal få et best mulig togtilbud og er mindre opptatt av at staten må eie og drive togselskap. Staten skal legge til rette for effektiv og god kollektivtransport uavhengig av hvem som eier togene som kjører på skinnene.
Vet ikke
Reservasjonsretten bør benyttes når det er nødvendig for å sikre norske interesser. Det er imidlertid enda viktigere at Norge skjerper seg i kontakten med EU for å være tidligere inne i Eus prosesser for å sikre norske interesser. Vi har en tendens som land til å oppdage utfordringene for sent til å endre beslutningsgrunnlaget og beslutninger i viktige saker for Norge.
Morten Stordalen Nei
Dagen situasjon tilsier ikke at Norge bør bli medlem.
Vet ikke
Registrerer at det fortsatt skal være flertallet ved folket som skal være førende.
Ja
Ut i fra dagens situasjon støtter jeg EØS-avtalen.
Ja Nei Ja
Svein Flåtten Ja
Høyre mener at Norge på lang sikt er tjent med et medlemskap i EU og vil arbeide for styrket integrasjon i Europa og norsk medlemskap i EU. Spørsmålet om medlemskap i EU skal avgjøres ved folkeavstemning. Så lenge Norge ikke er medlem, vil Høyre prioritere en mer aktiv europapolitikk. Det norske samfunnet formes av beslutninger tatt i et politisk system der norske velgere ikke er representert. Dette er et demokratisk problem. Selv om det i den kommende stortingsperioden ikke er aktuelt å erstatte EØS-avtalen med et medlemskap i EU, ønsker Høyre på lengre sikt å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU.
Vet ikke
Forslaget om endring av Grunnloven § 93 ble ikke bifalt i Stortinget i 2011; se Innst. 148 S. (2011-2012). I det nye forslaget i Dokument 12 (2011-2012) er det fremmet tilsvarende forslag, og dette skal behandles i neste stortingsperiode. Høyre var ved forrige behandling av den oppfatning at det stortingsmindretallet som kan blokkere og stemme ned et flertall i Stortinget og i folket, endres fra en fjerdedel til en tredjedel av stortingsrepresentantene, under forutsetning av at det i forkant er avholdt en rådgivende folkeavstemning. Uten folkeavstemning fastholdes kravet om tre fjerdedels flertall som i dag.
Nei
Nei. Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU. Se for øvrig spørsmål nr. 1.
Ja
Høyre forholder seg til EØS-avtalen og ønsker ikke å erstatte den med en bilateral handelsavtale. Tilgang til EUs indre marked gjennom EØS-avtalen er en viktig forutsetning for å sikre velferden i det norske samfunnet.
Nei
Nei. Høyre støtter at jernbanepakke IV implementeres og tas inn i norsk lovgivning gjennom EØS-avtalen. En evaluering av Gjøvikbanen utført av Transportøkonomisk institutt i 2010 dokumenterte at anbudskonkurranse fører til lavere kostnader for det offentlige, et bedre tilbud for passasjerer uten at de ansattes lønns- og arbeidsbetingelser ble forverret.
Nei
Høyre mener at den beste måten å påvirke lovgivning på et å involvere seg tidlig og relevant i prosessene. Vi mener at reservasjonsretten skal benyttes i prinsipielt viktige saker og ikke symbolsaker.
Kårstein Eidem Løvaas Ja Ja Nei Ja Nei Nei
Anders Tyvand Nei Nei
Nei, jeg ønsker å beholde kravet om 3/4-flertall.
Ja Ja
Ja. Jeg mener at Norges forhold til EU bør bygge på EØS-avtalen.
Vet ikke
KrF vil ta stilling til dette spørsmålet når saken ligger på bordet.
Vet ikke
Det er viktig at reservasjonsretten kan benyttes i viktige spørsmål. Det er vanskelig å gi et svar på om den bør benyttes mer eller ikke i fremtiden.
Dorthe Kyvik Bårnes Nei
Nei, absolutt ikke. Ikke ment det tidligere og kan heller ikke se at noe har endret seg politisk som skulle gjøre det interessant for Norge å delta.
Nei
Nei - det gjør jeg ikke . En endring av Grunnloven med det for øye å gjøre vanskelige, konfliktfylte og omfattende valg enklere å få i gjennom, er ikke et godt utgangspungt for endring av Grunnloven.
Ja Ja Ja Vet ikke
Litt usikker, det bør være tungtveiende grunner for å benytte reservasjonsretten. Men Norge har nok ikke brukt denne retten for mye, nei.
Kjell Leif Bergtun Ikke svart
HAR IKKE SVART
Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart Ikke svart
Ingunn Emdal Vet ikke
MDG har ikke tatt stilling til dette spørsmålet, ettersom det ikke per i dag er en aktuell problemstilling. Norge har sagt nei to ganger i 1972 og 1994, og MDG vil ta gå inn for et standpunkt dersom det blir aktuelt med en ny folkeavstemming en gang i fremtiden.
Vet ikke
Vi ser verken behovet for eller problemet med en slik lovendring. Dersom en rådgivende folkeavstemming en gang i fremtiden tar stilling til EU-spørsmålet, forutsetter vi at Stortinget respekterer folkets avgjørelse, uansett utfall.
Vet ikke
Demokratisk medbestemmelsesrett er et viktig prinsipp for MDG. Derfor er dagens situasjon problematisk, men MDG ønsker å sammen med andre grønne partier i Europa arbeide for å tilpasse EØS-avtalen og tilhørende EU-strukturer prinsippene for en grønn økonomi.
Nei
Prinsippielt ville mer normale handelsrelasjoner (på linje med det andre land utenfor Europa har med EU) være å foretrekke fremfor EØS-avtalen på grunn av dens åpenbare demokratiske svakheter. I praktisk politikk vil det være avgjørende at man igjennom normale handelsrelasjoner ville kunne fått opp mot like gode betingelser og tilgang til EUs indre marked som vi i dag har gjennom EØS.
Ja
MDG vil gå inn for å bruke reservasjonsretten aktivt overfor direktiver som kommer i strid med Norges muligheter til å føre en grønn politikk. Generelt mener vi at det ofte er lite hensiktsmessig å konkurranseutsette tjenester som er tungt finansiert av det offentlige, som for eksempel kollektivtransport.
Ja
Vi mener Norge må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen til å avvise EU-regelverk som vesentlig svekker handlingsrommet for grønn politikk. Hvis dette ikke fungerer må avtalen erstattes av en eller flere demokratisk jevnbyrdige handelsavtaler. Når det er sagt er EU på flere områder lengre fremme i miljøpolitikken enn Norge, og MDG ser potensiale til gjennomslag gjennom samarbeid med våre søsterpartier i Europa.
Daniel Hesby Hansen Nei
Nei. Rødt er mot medlemskap i EU, og mener det er viktig å bevare norsk selvråderett.
Nei
Nei. Et EU-vennlig Storting med støtte fra et knapt flertall i folkeavstemning bør ikke ha mulighet til å si fra seg suverenitet det blir svært vanskelig å få tilbake seinere.
Ja
Rødt er mot både EU og EØS, men dersom valget står mellom disse er EØS klart å foretrekke. Med EØS er det mulig å si nei til EU sine direktiver, mens vi med fullt medlemskap ikke kommer til å ha noe valg.
Nei
Nei. Norge bør stå så fritt fra EU som mulig, for at vi skal kunne utforme norsk politikk som vi vil. I all hovedsak er EU sine direktiver arbeiderfiendtlige og markedsvennlige, og slik politikk ønsker ikke Rødt at vi skal få tvunget på oss. I valgkampen og neste stortingsperiode ønsker Rødt å jobbe sammen med andre EU-kritiske krefter om å få Norge ut av EØS.
Ja
Ja. Markedsretting av slike sentrale goder fører til unødvendig mye byråkrati og dårlige løsninger for brukerne. De eneste som tjener på privatisering og konkurranseutsetting er velstående investorer.
Ja
Ja. EU sine direktiver medfører høyredreining, sosial dumping, konkurranseutsetting og overvåkning. Slike endringer ødelegger det norske velferdssamfunnet, noe Rødt er sterkt imot.
Kathrine Kleveland Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Thorvald Hillestad Nei Nei Ja Nei Ja Ja
Inga Marte Thorkildsen Nei Nei Ja Nei Ja
Ja, hvis det kommer et slikt krav fra EU, vil SV at Norge avviser det.
Ja
Lars Egeland Nei Nei Ja
Ja, men jeg mener EØS-avtalen først og fremst er konstruert for å dekke norske politiske behov for å vise at vi ikke er medlem i EU, samtidig som vi nesten er det. Derfor mener jeg at det helt klart er mulig med andre avtaler med EU om Norge ønsker det.
Nei Ja Ja
Eddy Robertsen Ja Nei Nei Ja Nei Nei
Helene Eriksen Nei Nei Ja Ja Nei Vet ikke
Kanskje, det kommer an på sakene som dukker opp.

Ved å holde musepekeren over enkelte elementer vi det kunne fremkomme mer informasjon.




Symbolforklaring:

Kandidaten svarer ja på spørsmålet
Kandidaten svarer nei på spørsmålet
Kandidaten svarer vet ikke på spørsmålet
Kandidaten har ikke besvart spørsmålet
En stjerne indikerer at kandidaten har gitt utfyllende svar, dette kan leses ved å velge den aktuelle kandidaten eller holde musepekeren over det aktuelle svar fra kandidaten.

Spørsmålene:

Mener du at Norge skal bli medlem av EU?
Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om å endre Grunnlovens § 93. Dette skal gjøre det enklere å melde Norge inn i EU. Forslaget innebærer at Stortinget med 2/3-flertall, etter en rådgivende folkeavstemming, kan melde Norge inn i EU. I dag er kravet 3/4-flertall. Støtter du en slik endring av Grunnloven?
Vil du foretrekke EØS-avtalen dersom alternativet er EU-medlemskap?
Vil du foretrekke EØS dersom alternativet er en bilateral handelsavtale?
Mener du at reservasjonsretten i EØS bør brukes mot en Jernbanepakke IV som vil pålegge Norge å konkurranseutsette persontrafikken?
Bør Norge benytte reservasjonsretten i EØS mer aktivt?

Nei til EU

Storgata 32
0184 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
  • Telefax: 22 17 90 21